Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ HR ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ RBU

admin-ajax

Αθήνα 9 Αυγούστου 2019

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Κυκλοφόρησε προχθές το απόγευμα ανακοίνωση από το Ανθρώπινο Δυναμικό την οποία υπογράφουν ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Κος Γεωργακόπουλος και η Διευθύντρια του Ανθρώπινου Δυναμικού Κα Μακαριγάκη.

Μετά την ανεπίτρεπτη τακτική της ψυχολογικής πίεσης και των εκβιαστικών διλημμάτων που εφάρμοσε η Διοίκηση της Τράπεζας το προηγούμενο διάστημα, τακτική που δεν συμβαδίζει ούτε με τις αξίες του ομίλου αλλά ούτε και με το δικαίωμα των εργαζόμενων να εκφράσουν την ελεύθερη βούληση τους για την μετάβαση τους ή όχι στο νέο εταιρικό σχήμα της Intrum , όπως αυτό αποτυπώθηκε στην γραπτή συμφωνία μεταξύ ΟΤΟΕ – Τράπεζας και υπογράφτηκε στις 25 Ιουλίου 2019, στάλθηκε μια επιστολή προς τους εργαζόμενους με αυθαίρετα συμπεράσματα και υποθέσεις, η οποία έρχεται να προστεθεί στο πλαίσιο της μεθόδευσης για εξαναγκασμό των εργαζομένων να αποδεχθούν παρά την θέληση τους την μεταφορά τους στην νέα σουηδική εταιρία.

Η συμφωνία της ΟΤΟΕ ήταν αποτέλεσμα των πολύμηνων αγώνων των εργαζομένων ενάντια στην Απόσχιση του κλάδου, την αλλαγή της Τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας των εργαζομένων και της μεταφοράς τους χωρίς την θέληση τους στην νέα εταιρία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μια γραπτή συμφωνία που ήταν από την αρχή το αίτημα όλων των εργαζομένων και που το σωματείο μας στήριξε κηρύσσοντας την στάση εργασίας στις 4 Φλεβάρη και κλιμακώνοντας με την προκήρυξη σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων .

Οι αγώνες και η αντίδραση των εργαζομένων έδωσαν στην ΟΤΟΕ την δυνατότητα για την διαπραγμάτευση, όπως  ζητήθηκε και από τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου και οδήγησαν στη συμφωνία που ορίζει ρητά :

«Οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην νέα εταιρία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της στο πλαίσιο των όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τράπεζα δεσμεύεται από το παραπάνω. Επομένως η προσέγγιση στην ανακοίνωση που εστάλη στους εργαζόμενους με αναφορά για «..υπόθεση ότι θα βρεθεί διαθέσιμη θέση εργασίας σε διαφορετικό αντικείμενο, κατάλληλη για τα προσόντα και συμβατή με την εργασιακή του εμπειρία»  έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την συμφωνία και προσπαθεί να δημιουργήσει ανασφάλεια και πίεση στους εργαζόμενους στα RBU ώστε να συναινέσουν στην μετακίνηση τους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η έγγραφη συμφωνία που υπογράφτηκε είναι δεσμευτική και θα τηρηθεί καθώς είναι δεδομένο ότι διασφαλίζονται :

  • Η ελεύθερη βούληση με τον εθελοντικό χαρακτήρα στην συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο σχήμα πριν την ενεργοποίηση της μεταβίβασης της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
  • Η αξιοποίηση ΟΛΩΝ των εργαζομένων που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην Τράπεζα στο πλαίσιο των όσων ορίζει ο Οργανισμός Προσωπικού με τις κανονιστικές διατάξεις του.

Είναι ευθύνη όλων των εμπλεκομένων σε αυτήν την συμφωνία, τόσο της Τράπεζας από την μία πλευρά αλλά κυρίως της ομοσπονδίας της ΟΤΟΕ και του αντιπροσωπευτικού συλλόγου, να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθούν επακριβώς τα συμφωνηθέντα και  όχι να καταστρατηγείται η συμφωνία πριν καλά καλά προλάβει να στεγνώσει η μελάνη της υπογραφής της.

Η τράπεζα γνώριζε πολύ καλά τι υπέγραφε , δεν είναι δυνατόν τώρα να υπαναχωρεί και να προσπαθεί να υφαρπάξει την συναίνεση των εργαζομένων με υποθέσεις και άλλα τεχνάσματα.

Η έγγραφη συμφωνία παράγει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για την Τράπεζα οι οποίες και θα πρέπει να τηρηθούν.

 Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα