Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ

admin-ajax

Αθήνα 10 Ιουλίου 2019

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά από ενημέρωση συναδέλφων που εργάζονται στο κτίριο της  διεύθυνσης Κίνησης Κεφαλαίων της Λεωφόρου Ηρακλείου 137 στον Περισσό έχουμε καταγγελίες  για τις συνθήκες εργασίας όπως διαμορφώνονται στο εν λόγω κτίριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα συνεργείο τεχνικών βίδωσε τα παράθυρα των ορόφων του κτιρίου ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η φυσική ανανέωση του αέρα. Τα ερωτήματα των συναδέλφων που εργάζονται εκεί για τα θέματα της υγιεινής και της ασφάλειας είναι πάρα πολλά.

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ότι στην σχετική μελέτη για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού / κλιματισμού αν υπάρχει πρόβλεψη για τον φυσικό εξαερισμό του χώρου.

Απαιτείται με βάση την νομοθεσία συχνός καθαρισμός και περιοδική αντικατάσταση των ειδικών φίλτρων των κλιματιστικών και των συστημάτων εξαερισμού. Επίσης κάθε βλάβη του συστήματος πρέπει να επισημαίνεται κατάλληλα από αυτόματη διάταξη, ενσωματωμένη στο σύστημα ή το μέσο.(Ν.3850/2010).

Ζητάμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Οι συνάδελφοι ζητούν όπως γινόταν μέχρι τώρα να υπάρχει η δυνατότητα φυσικού εξαερισμού τουλάχιστον κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα.

 Οι εργαζόμενοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα που υπάρχουν και που είναι ήδη γνωστά :

  1. Υπάρχει στο κτίριο 2η έξοδος κινδύνου;

  1. Προβλέπεται ράμπα για τα άτομα με αναπηρία;

  1. Υπάρχει πρόβλεψη πως θα εκκενώσουν το κτίριο τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα;

  1. Η είσοδος / έξοδος του κτιρίου είναι μόνο από την σκάλα του κλιμακοστασίου ή οποία είναι σχετικά στενή και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει έκτακτες ανάγκες με στενά και ανισοϋψή σκαλιά με σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση που υπάρξει έκτακτη ανάγκη.

  1. Η στενή κεντρική είσοδος με μεγάλη πιθανότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εγκλωβισμού ανθρώπων στο κτίριο και σε συνδυασμό με την έλλειψη 2ης εξόδου κινδύνου να υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο ατυχήματος.

  1. Είναι οι τουαλέτες επαρκείς σε αριθμό για τους συναδέλφους; Καθώς πέρα από τον μικρό αριθμό για το σύνολο των εργαζομένων υπάρχουν τουαλέτες σε γειτνίαση με την κουζίνα με ότι συνεπάγεται αυτό.

  1. Επίσης αν υπάρχουν συνάδελφοι με κινητικά προβλήματα ή ΑΜΕΑ , υπάρχουν ειδικές τουαλέτες προς εξυπηρέτηση τους;

  1. Δεν υπάρχει κυλικείο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι συνάδελφοι και να υπάρχει άνιση μεταχείριση με τους συναδέλφους σε άλλες υπηρεσίες.

  1. Υπάρχει μόνο ένας ανελκυστήρας με συχνά προβλήματα λειτουργίας, που δεν καλύπτει τους  συναδέλφους.

Καλούμε την Διοίκηση να εξετάσει άμεσα όλα τα παραπάνω καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων στο κτίριο του Περισσού.

Οι συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας  θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τους νόμους του κράτους και τις οδηγίες της Ε.Ε. Παράγοντες που συνδέονται με τον καθορισμό του περιβάλλοντος δεν πρέπει να είναι νοσογόνοι υπό κανονικές συνθήκες και είναι μεταξύ άλλων η θερμοκρασία, η υγρασία, η ένταση φωτισμού και η ταχύτητα ή η κίνηση του αέρα. Όταν αυτά υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια μπορεί να έχουν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία και στην αποδοτικότητα των εργαζομένων.

Οι συνάδελφοι ζητούν την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους. Στεκόμαστε δίπλα στους και θα συνεχίσουμε να δημοσιοποιούμε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε και τα άλλα σωματεία που έχουν μέλη τους στον χώρο να διερευνήσουμε την ισχύουσα νομοθεσία και να προσφύγουμε από κοινού στα αρμόδια όργανα με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων.

Καλούμε τους συναδέλφους να μας ενημερώνουν για κάθε πρόβλημα που προκύπτει στο εργασιακό τους χώρο στα τηλέφωνα του συλλόγου (γραμματεία : 2103811763, 2164001717  και στο email: info@www.sygte.gr )

Ο Σύλλογος είναι στο πλευρό του κάθε συνάδελφου/ισσας

Για το ΔΣ του ΣΥΓΤΕ

Φάνης Πολύζος, Διονύσης Γεωργούλης, Ευγενία Τάγαρη, Γρηγόρης Ευθυμίου, Βενετσιάνος Δεκούλος, Ελένη Χριστοδουλοπούλου, Άρης Καρυδάκης

 

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα