Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΑΝΔΗΜΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΑΔΕΙΕΣ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2020

ΠΑΝΔΗΜΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΑΔΕΙΕΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σ αυτή την κρίση της πανδημίας αποδεικνύεται περίτρανα η θέση του σωματείου μας ότι για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις το πολυτιμότερο αγαθό είναι το Ανθρώπινο Δυναμικό. Χωρίς αυτό δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι πολιτικές της εθνικής οικονομίας που θέλει να εφαρμόσει η κάθε κυβέρνηση αλλά και το τραπεζικό σύστημα.

Αποδεικνύεται σήμερα ότι η εξειδίκευση των συναδέλφων μας στη λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων και εξ αποστάσεως, δίνει λύσεις στην επιχείρηση. Επίσης οι συνάδελφοί μας στα καταστήματα στέκονται όρθιοι αντιμετωπίζοντας ψύχραιμα και με σύνεση πρωτόγνωρες και επικίνδυνες καταστάσεις για την προσωπική τους υγεία, κρατώντας όρθια την οικονομία και την τράπεζα, εξυπηρετώντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το σωματείο μας είχε ζητήσει έγκαιρα την υλοποίηση και εφαρμογή μέτρων μέσω της Ομοσπονδίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των συναδέλφων μας στα καταστήματα και σε όλους τους χώρους εργασίας. Η τράπεζα οφείλει σε καθημερινή βάση να βελτιώνει, να ενισχύει και να ανατροφοδοτεί με υλικά αυτοπροστασίας τους εργαζόμενους στα καταστήματα ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται.

Τα αιτήματα μας για βελτίωση του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου Προγράμματος Υγείας και η εξάλειψη των δυσμενών όρων είναι πραγματικά επίκαιρα και αναγκαία όπως επίκαιρη και αναγκαία λόγω της πανδημίας, είναι και η επιστροφή στον τόπο κατοικίας τους των συναδέλφων μας που μετακινήθηκαν από τα RBU στην περιφέρεια, προκειμένου να σμίξουν με τις οικογένειες τους.

Όσον αφορά τις άδειες ζητάμε η χορήγηση άδειας εφεδρείας να περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους.

Επί πλέον η χορήγηση της κανονικής άδειας δεν μπορεί να γίνει πιεστικά και με τον τρόπο που ζητάει η τράπεζα με μήνυμα που στάλθηκε από την ΔΑΔ την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ποσοστά που δίνει η τράπεζα για χορήγηση της κανονικής μας άδειας δεν προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία (εκτενής αναφορά για την χορήγηση της ετήσιας άδειας γίνεται στην από 17/04/2019 ανακοίνωση του σωματείου μας). Όλοι οι συνάδελφοι κάνουν προγραμματισμό και είναι σε θέση να κάνουν ορθολογική χρήση της άδειας τους σύμφωνα με τις ατομικές και οικογενειακές τους ανάγκες, εντός του έτους.

Ως εκ τούτου καλούμε τα στελέχη της τράπεζας όπως εναρμονισθούν με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να διατηρήσουν σοβαρή εργασιακή στάση για την διατήρηση των κεκτημένων και θα πρέπει οι εργαζόμενοι που διατήρησαν όρθιο το τραπεζικό σύστημα να τύχουν στο άμεσο μέλλον έμπρακτης ειδικής και ηθικής υποστήριξης.

Σχετικά με την νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση της τράπεζας Πειραιώς το σωματείο μας έχει διαμορφώσει τις απόψεις του και έχει αναπτύξει τα αιτήματα του σε προηγούμενη ανακοίνωση μας (προτάσεις για επιχειρησιακή σύμβαση 14/02/2020).

Ζητάμε η Ομοσπονδία να προτείνει στις τράπεζες προτάσεις για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων.

Ζητάμε η ΟΤΟΕ και η ΓΣΕΕ να στηρίξουν τους τραπεζοϋπαλλήλους με σοβαρότητα, στο νέο πεδίο που δημιουργείται στις εργασιακές σχέσεις.

Ζητάμε οι εκλεγμένοι τραπεζοϋπάλληλοι στη ΓΣΕΕ να αποκρούσουν τυχόν εργασιακές μεταβολές μετά το πέρας της πανδημίας που να ανατρέπουν τα εργασιακά δεδομένα στις τράπεζες.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΥΓΤΕ εύχεται στα μέλη μας και σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους υγεία και σ’ αυτούς που ασθένησαν να είναι σύντομα κοντά μας.

Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση,

Τo ΔΣ του ΣΥΓΤΕ

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα