Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Άρειος Πάγος: Μηνύματα της ηγεσίας για το κύρος του εισαγγελικού θεσμού

Στην επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης αλλά και στη διαφύλαξη του κύρους του εισαγγελικού θεσμού αναφέρονται σε μηνύματά τους ενόψει του νέου δικαστικού έτους η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

«H Δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση, τείνει να είναι μη Δικαιοσύνη», τονίζει με νόημα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, απευθυνόμενη στο σύνολο των δικαστών όλης της χώρας.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου μεταξύ άλλων σημειώνει, αναφερόμενη στο θεσμικό ρόλο των δικαστών. «Υπάρχουμε για την ορθή, αιτιολογημένη και έγκαιρη παροχή της έννομης προστασίας στον πολίτη, ο οποίος είναι το κέντρο του δικαστικού συστήματος και αναμένει από εμάς αμερόληπτες, θεμελιωμένες, αιτιολογημένες και έγκαιρες αποφάσεις. Δικαιοσύνη, η οποία απονέμεται με καθυστέρηση, ή ακόμη, με προχειρότητα και αδιαφορία, τείνει να μην είναι Δικαιοσύνη».

Από την πλευρά της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, σε μήνυμα της προς τους Εισαγγελείς όλης της χώρας αναφέρεται στην ανάγκη ανταπόκρισης των εισαγγελικών λειτουργών στα καθήκοντα τους με νηφαλιότητα και ευθύνη,για την διαφύλαξη του κύρους του εισαγγελικού θεσμού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, όπως τονίζει, «Ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων μας με νηφαλιότητα, ευπρέπεια,αποφασιστικότητα και αμεροληψία, κυρίως δε με απόλυτη αφοσίωση στο Σύνταγμα και τους νόμους, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ εμάς.

Και τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ο καθένας / η καθεμία από εμάς εκπροσωπεί το σύνολο των Εισαγγελέων κατά την άσκηση των καθηκόντων του Ι της, με τρόπο ώστε έχουμε και ατομική ευθύνη για την εικόνα του «Εισαγγελέα» στην κοινωνία και τη διαφύλαξη του κύρους του εισαγγελικού θεσμού, που είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση της σημαντικής αποστολής μας».

Στο μήνυμα της επίσης η Πρόεδρος του ΑΠ Ιωάννα Κλάπα αναφέρεται και στη δυσμενή συγκυρία που καθορίζεται από την απελπιστική κατάσταση συμπολιτών μας που δοκιμάστηκαν σκληρά από πυρκαγιές και πλημμύρες, τονίζοντας τον ρόλο της Δικαιοσύνης και των δικαστών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων.

«Εμείς, οι Έλληνες Δικαστές, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, στα πλαίσια ασκήσεως των καθηκόντων μας, με αμεσότητα, θάρρος, αποφασιστικότητα, με το δέον ήθος, αλλά και συναίσθηση ότι το δικαστικό μας έργο, σε κάθε στάδιο και έκφανσή του, ενθαρρύνει τους πολίτες, εμπνέει και διαμορφώνει την κοινωνική συνείδηση και, συνακόλουθα, προάγει το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Επίσης η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν αποφεύγει να αναφερθεί στις παθογένειες που υπάρχουν μέσα στο δικαστικό σώμα, στους ελάχιστους, όπως τονίζει δικαστές, που δεν ανταποκρίνονται για διάφορους λόγους στο καθήκον τους, τους οποίους καλεί να προβληματιστούν για την πορεία τους, αναλογιζόμενοι, ότι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης πλήττει δικαιώματα των πολιτών.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα