Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Αγορές: Άνοδος στην Ευρώπη, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την τελευταία ανάγνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, και αφότου ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζέρι Πάουελ «καθησύχασε» τις αγορές, δηλώνοντας αποφασισμένος να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ενώ δεσμεύτηκε να διατηρήσει την υγιή ανάκαμψη στην κορυφαία οικονομία του κόσμου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,13%. Ο FTSE στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη 0,56%, ενώ στο +0,16% διαπραγματεύεται ο CAC40 στο Παρίσι. Με οριακές μεταβολές κινείται αυτήν την ώρα ο FTSE MIB. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 σημειώνει άνοδο 0,13%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά στη νύκτα της Τρίτης μετά από ένα ράλι στη Wall Street.

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές αγορές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, παρακολουθώντας κέρδη σε άλλες αγορές Ασίας-Ειρηνικού.

Στο μέτωπο των δεδομένων στην Ευρώπη, δημοσιεύονται τα πιο πρόσφατα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν υπομείνει ένα θλιβερό ξεκίνημα του έτους, αφού λίγα λεπτά από τη συνεδρίαση της τράπεζας τον Δεκέμβριο αποκάλυψαν μια επιθετική κλίση πολιτικής από αξιωματούχους, μετά από μήνες επίμονων υψηλών αυξήσεων τιμών που πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να πλήξει τους καταναλωτές και να καταστρέψει την ανάκαμψη.

Έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να επιταχύνουν τον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών αυξήσεων επιτοκίων και τη συρρίκνωση των διαθεσίμων ομολόγων στον ισολογισμό της, που συμβάλλουν στη διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Οι έμποροι ανησυχούν για την προοπτική τερματισμού των υπερβολικά χαλαρών πολιτικών, οι οποίες βοήθησαν να ενισχυθεί ένα διετές ράλι της αγοράς και να υποστηριχθεί η οικονομία που έχει πληγεί από την πανδημία.

Αλλά ο Πάουελ κατάφερε να κατευνάσει μερικούς από αυτούς τους φόβους την Τρίτη κατά τη διάρκεια της ακρόασης στη Γερουσία.

Η Fed αναμένει «επιστροφή στις κανονικές συνθήκες προσφοράς» τους επόμενους μήνες, είπε ο Πάουελ, αλλά «αν δούμε τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από το αναμενόμενο… θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να ανακτήσουμε τον πληθωρισμό».

Τα σχόλια θεωρήθηκαν από τους εμπόρους ως λιγότερο σκληροπυρηνικά από ό,τι έδειχναν οι αρχικές εκτιμήσεις, υποδηλώνοντας ότι οι πρόσφατοι φόβοι σχετικά με την ταχεία άρση των μέτρων εύκολου χρήματος μπορεί να ήταν υπερβολικοί.

naftemporiki.gr

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα