Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Γαλλία: Χιονοδρομικό κέντρο έκλεισε καθώς το χιόνι δεν ήταν αρκετό

Τις πόρτες του κλείνει ένα χιονοδρομικό κέντρο στη Γαλλία καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχει αρκετό χιόνι για τη λειτουργία του.

Το Λα Σαμπουί, όπως αναφέρει το CNNi μια πόλη που διαχειρίζεται ένα οικογενειακό χιονοδρομικό κέντρο κοντά στο Μον Μπλαν στις γαλλικές Άλπεις, αποφάσισε να καταργήσει τους αναβατήρες του, επειδή η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει συρρικνώσει τη χιονοδρομική περίοδο σε λίγες μόνο εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον κερδοφόρο να τους κρατήσει ανοιχτούς.

«Παλαιότερα, είχαμε χιόνι πρακτικά από την πρώτη Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Μαρτίου», δήλωσε στο CNNi ο δήμαρχος του Λα Σαμπούι, Ζακ Νταλέξ.

Τον περασμένο χειμώνα, ωστόσο, υπήρξε μόνο «τέσσερις εβδομάδες χιόνι, και ακόμη και τότε, όχι πολύ χιόνι», πρόσθεσε. Αυτό σήμαινε ότι «πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν πέτρες και βράχοι στην πίστα».

Με το κέντρο να μπορεί να λειτουργήσει μόνο για πέντε εβδομάδες κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το θέρετρο θα είχε μια ετήσια λειτουργική απώλεια περίπου 500.000 ευρώ. Μόνο η συντήρηση των αναβατήρων κοστίζει 80.000 ευρώ ετησίως.

Το Λα Σαμπουί δεν είναι ένα μεγάλο θέρετρο. Διαθέτει μόλις τρεις αναβατήρες και έχει μια χούφτα πίστες που φτάνουν μέχρι το ανώτατο ύψος των 1.850 μέτρων (περίπου 6.070 πόδια).

Ήταν δημοφιλές στις οικογένειες που αναζητούσαν μια πιο χαμηλών τόνων εμπειρία στις Άλπεις από ό,τι προσφέρουν οι μεγαλύτεροι, υψηλότερου υψομέτρου προορισμοί.

Ενώ η χιονοδρομική υποδομή του πρόκειται να διαλυθεί το συντομότερο δυνατό, ελπίζεται ότι η πόλη μπορεί ακόμη να προσελκύσει επισκέπτες.

Σύμφωνα με το δήμαρχο το θέρετρο, το οποίο αυτοδιαφημίζεται επίσης ως καλοκαιρινός προορισμός πεζοπορίας και υπαίθριων δραστηριοτήτων, θα γίνει αντ’ αυτού ένα μέρος για «ανακάλυψη και προστασία της φύσης, περιπάτους, αθλητισμό, αν είναι δυνατόν».

French ski resort closes permanently because there’s not enough snow

By Maya Szaniecki, CNN

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα