Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Γ. Γεραπετρίτης: Οι πρώτοι 400 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί ξεκινούν εκπαίδευση τη Δευτέρα

«Τη Δευτέρα ξεκινά η εκπαίδευση για τους πρώτους 400 πανεπιστημιακούς αστυνομικούς, οι οποίοι εν συνεχεία σταδιακά θα ενταχθούν στα Πανεπιστήμια», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά και την χθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου.

Ο κ. Γεραπατρίτης, μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα, λέγοντας πως «για εμάς το πολιτικό κόστος δεν προσμετράται όταν πρόκειται να λάβουμε μία απόφαση που είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος».

Ξεκινώντας από το θέμα της σημερινής επικαιρότητας, είπε πως «τα φαινόμενα βίας που εμφανίζονται στα Πανεπιστήμια, και εμφανίζονται δυστυχώς διαχρονικά, είναι μια βαθύτατη παθολογία του ακαδημαϊκού χώρου, την οποία η παρούσα διακυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη μέρα να μπορέσει να περιορίσει σταδιακώς».

Όπως διευκρίνισε, «Έγιναν πολλές και σημαντικές δράσεις: η πρώτη και βασική, ήταν η κατάργηση αυτού του κακώς εννοούμενου ασύλου, το οποίο δεν διασφάλιζε καμία ελευθερία έκφρασης, αλλά, αντίθετα, αποτελούσε ουσιαστικά έναν άτυπο θεσμικό υποδοχέα για την οποιαδήποτε μορφή βιαιοπραγίας. Με τη σύμπραξη των πρυτανικών αρχών χρονίζοντα ζητήματα βλέπουμε να επιλύονται δραστικά».

Επόμενη δράση, σύμφωνα με τον υπουργό, ήταν η «σημαντική νομοθεσία που έθετε το πλαίσιο της ασφάλειας εντός των Πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό αναλήφθηκαν δράσεις, οι οποίες απαιτούν και μια δράση εκ μέρους των πανεπιστημιακών αρχών όπως είναι κατεξοχήν τα σχέδια ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε Πανεπιστήμιο, και βεβαίως η πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία έχει ψηφιστεί».

Έγιναν όλα τα αναγκαία στάδια

Ειδικά για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ανέφερε ότι «έγιναν όλα τα αναγκαία στάδια όπως έπρεπε. Η πρόσληψη ειδικών φρουρών που αφορούν τα πανεπιστήμια δεν είναι μια απλή διαδικασία, έγινε μέσω του ΑΣΕΠ. Είναι μια σχετικώς σύνθετη άσκηση, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να επιλέγονται άνθρωποι, οι οποίοι πέρα από τις επιχειρησιακές τους ικανότητες , οφείλουν να έχουν και ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο διότι βρίσκονται μέσα σε ένα χώρο διανόησης, όπως επίσης απαιτείται και μια ενσυναίσθηση του χώρου. Αυτό συνέβη, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες, ολοκληρώθηκαν οι ψυχομετρικές δοκιμασίες και τη Δευτέρα εκκινεί η εκπαίδευσή, η οποία θα γίνει στην Κομοτηνή, για τους πρώτους 400 πανεπιστημιακούς αστυνομικούς».

«Είναι η πρώτη φορά που εγκαθιδρύεται ένα τέτοιο σώμα, πολύ ειδικού σκοπού, χωρίς τον κλασικό οπλισμό, χρειάζεται να έχουν και άλλες δεξιότητες. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της πολύ ειδικής εκπαίδευσης, σταδιακώς θα ενταχθούν στα Πανεπιστήμιά μας», είπε.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το μέτρο, αναγνώρισε ότι το μέτρο αυτό «έχει μια σοβαρή πολιτική διακινδύνευση, αλλά οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν φείδεται προσπαθειών ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Για εμάς το πολιτικό κόστος δεν προσμετράται όταν πρόκειται να λάβουμε μία απόφαση που είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος», τόνισε.

Δεν ωφέλησε η μακροχρόνια αδράνεια

«Σε κάθε περίπτωση», συμπλήρωσε, «η μακροχρόνια αδράνεια δεν ωφέλησε, διότι όλο το διάστημα των δεκαετιών από τη Μεταπολίτευση, υπήρχαν τα εργαλεία να περιορισθεί το φαινόμενο, πλην όμως δεν είχαμε καμία απολύτως πρόοδο. Αντιθέτως, είχαμε μια σαφέστατη καταπίεση από μειοψηφίες απέναντι στην πλειοψηφία των φοιτητών που ήθελαν να έχουν ένα δικό τους πανεπιστημιακό χώρο, ένα χώρο στον οποίο θα κυκλοφορούν ελεύθερα η γνώση και η μάθηση. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό, ό,τι φέραμε είναι καλές πρακτικές που ισχύουν στα μεγαλύτερα και καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει όλοι να δώσουμε μια ευκαιρία στο νέο πλαίσιο φύλαξης και ασφάλειας, θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο αντάξιο της ποιότητας των φοιτητών του».

Μία και ενιαία η κυβερνητική γραμμή για την πανδημία

Παρεμβαίνοντας στις δηλώσεις σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν εμβολιασθούν, παρότι υποχρεούνται, ο υπουργός Επικρατείας ήταν κατηγορηματικός: «Η κυβέρνηση εκφράζεται με τρόπο σαφή, εκφράζεται δια του υπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου, και ήταν πάρα πολύ σαφής: ουδέποτε τέθηκε θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε τέθηκε θέμα παράτασης. Μπορεί, βεβαίως, κάθε υπουργός να έχει μια άποψη για το ζήτημα, η κυβερνητική γραμμή όμως είναι μία και ενιαία. Θέλω να είμαι απολύτως κατηγορηματικός, από 17 Ιανουαρίου, δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα, θα εκκινήσουν οι βεβαιώσεις των προβλεπόμενων κυρώσεων για εκείνους που είναι υπόχρεοι στον εμβολιασμό».

Και στα διαδικαστικά, «είναι μια δύσκολη τεχνική άσκηση, από τις περιπτώσεις που απαιτούνται συνέργειες πολλών φορέων, γιατί εμπλέκεται το Υπουργείο Υγείας, η ΗΔΙΚΑ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα διαδικαστικά αυτά ζητήματα επιλύονται, προφανώς μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές αστοχίες γιατί τα μητρώα δεν είναι πάντοτε ενημερωμένα, αλλά τα φαινόμενα αυτά θα είναι πολύ μεμονωμένα», εκτίμησε εξάλλου και θύμισε ότι έχει προβλεφθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση ενστάσεων, ώστε να ανακαλείται αμέσως το πρόστιμο, επιπλέον ήδη λειτουργεί πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων πολιτών που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως και πλατφόρμα για τους πολίτες που έκαναν την 3η δόση στο εξωτερικό.

Ανοιχτό το μέτρο της υποχρεωτικότητας

Ερωτηθείς για τυχόν επέκταση της υποχρεωτικότητας, είπε ότι «Είναι κάτι το οποίο παραμένει ανοιχτό γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό. Ποιος, αλήθεια, περίμενε ότι θα είχαμε μια μετάλλαξη, όπως η “Όμικρον”, που θα ήταν τόσο υπεμεταδοτική, με λιγότερα, κατά τα φαινόμενα, συμπτώματα; Αποφάσεις θα υπάρξουν σχετικώς σύντομα».

Ανέφερε ωστόσο ως τελευταίο καταφύγιο την υποχρεωτικότητα «είτε σε ηλικιακή κατηγορία είτε σε επαγγελματική. Στην παρούσα φάση, μόνο ηλικιακή θα μπορούσε να είναι δεδομένων των συνθηκών».

Για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε δήλωσε ότι «δεν βλέπω να είναι αντίθετες οι δύο δηλώσεις. Είναι προφανές ότι θα ήταν η προσδοκία μας για χαλάρωση των μέτρων, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν. Δεν υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση, ο οποίος επιθυμεί να διατηρεί την κοινωνία και την αγορά σε περιορισμό. Από την άλλη εμείς εξετάζουμε τα επίκαιρα δεδομένα, ο χρόνος ως την επόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της πανδημίας, είναι μια αιωνιότητα».

Όλα βαίνουν καλώς στα σχολεία

«Παρά την κινδυνολογία, την καταστροφολογία, η οποία δυστυχώς επενδύθηκε πάνω στο θέμα των σχολείων, σε βάρος των παιδιών, φαίνεται ότι όλα βαίνουν καλώς. Είχαμε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών που διαγνώσθηκαν (θετικά) και τα οποία δεν θα είχαν διαγνωσθεί και θα βρίσκονταν σε άλλο περιβάλλον με τους γνωστούς κινδύνους», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε ωστόσο, με κανένα τρόπο «δεν πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα εφησυχασμού, ακόμη κι αν, σήμερα ή τις επόμενες ημέρες, έχουμε λιγότερα κρούσματα ή δούμε μια επιπεδοποίηση στην πίεση του συστήματος υγείας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Θα σταθμιστούν όλα τα ζητήματα, πάντοτε με την εισήγηση της υγειονομικής επιτροπής και θα έχουμε τα δεδομένα προς το τέλος της εβδομάδας».

Η οικονομία δεν αντέχει οριζόντιες μειώσεις

Απαντώντας στην πίεση για μείωση του ΦΠΑ σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, υπογράμμισε ότι «υπήρξε μια γενναία βοήθεια αρχικώς στα νοικοκυριά, και πλέον και στις επιχειρήσεις για τη συμβολή στο ενεργειακό κόστος. Το να ενισχύουμε τις επιχειρήσεις σε αυτό το κόστος, είναι και ο τρόπος να μπορέσουμε λιγάκι να συγκρατήσουμε και τον πληθωρισμό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Υπήρξε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση, το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ υψηλό για τα ζητήματα αυτά. Όταν ομιλούμε για τέτοιες οριζόντιες μειώσεις, όπως είναι το ΦΠΑ, είναι κάτι το οποίο στην παρούσα φάση η ελληνική οικονομία δεν το αντέχει».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «θα υπάρξει ενίσχυση και των εργαζομένων στις κατηγορίες επαγγελμάτων που με κρατική επιβολή υπήρξε περιορισμός, επίσης ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών αν αυτό απαιτηθεί, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντιο μέτρο, που θα πλήξει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ελπίζουμε νωρίτερα παρά αργότερα, η πανδημία θα τελειώσει, η δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα που όμως έχει κατακτηθεί από τους Έλληνες πολίτες με πολύ μεγάλο πόνο και κόπο, δεν θα πρέπει να διακυβευθεί».

Η κοινωνία δεν βρίσκεται σε επίπεδο εκλογών

Τέλος, περί πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι «είναι προνομία του πρωθυπουργού, δεν μπορώ να μιλώ εξ ονόματός του».

«Σας μεταφέρω τη διαμορφωμένη σε μας άποψη ότι η ελληνική κοινωνία δεν βρίσκεται καθόλου στο επίπεδο των εκλογών. Εκείνο το οποίο επιζητεί, είναι σταθερότητα, επιστροφή στην κανονικότητα, ένα όραμα να συνεχισθεί η προσπάθεια που γίνεται, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανακοπεί η προσπάθεια αυτή. Η αίσθησή μου είναι ότι μπορούμε να έχουμε μια συγκρατημένη βιώσιμη αισιοδοξία, ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», εκτίμησε.

«Φαίνεται αυτή τη στιγμή ακόμη να μάς εμπιστεύονται οι πολίτες, άρα εμείς συντασσόμαστε με τον ορθό λόγο και το δημόσιο συμφέρον, παρά με τα όποια πρόσκαιρα ωφελήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα