Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

ΔΝΤ: Οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με τις αυξήσεις στην ενέργεια

REUTERS/Yuri Gripas

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβούλεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μετακυλίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές για να ενθαρρύνουν την «εξοικονόμηση ενέργειας» και μια στροφή προς την πιο πράσινη ενέργεια, «προστατεύοντας όμως παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά».

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προσπάθησαν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος με ελέγχους τιμών, φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις «θα πρέπει να επιτρέψουν την πλήρη αύξηση του κόστους των καυσίμων να περάσει στους τελικούς χρήστες για να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων» δήλωσε η Oya Celasun, υψηλόβαθμό στέλεχος του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι τιμές κατανάλωσης ενέργειας αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 40% στην ευρωζώνη και 57% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντανακλώντας την άνοδο των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό επηρεάζει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων τους σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, πλήττονται ιδιαίτερα.

Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ προέτρεψε μια μετατόπιση της κυβερνητικής πολιτικής από μέτρα στήριξης ευρείας βάσης σε στοχευμένη ανακούφιση.

Τα υφιστάμενα μέτρα περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών ενέργειας στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, περικοπές φόρων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, επιδοτήσεις ενέργειας στην Ιταλία και την Ελλάδα και ενεργειακά δικαιώματα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, στο πλαίσιο των προτάσεων περιλαμβάνεται η παρότρυνση στις κυβερνήσεις να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα ανακούφισης για να στηρίξουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα – τα οποία είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές της ενέργειας – ως «προτεραιότητα».

Τα υπάρχοντα μέτρα στήριξης ευρείας βάσης όχι μόνο καθυστερούν την απαραίτητη προσαρμογή στο ενεργειακό σοκ, αλλά διατηρούν επίσης την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές ενέργειας υψηλότερα από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, προειδοποίησε το ΔΝΤ.

naftemporiki.gr

ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΙΜΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΝΤ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα