Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αθήνα 6 Νοεμβρίου 2023

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στις 1 Νοεμβρίου 2023  εκδικάστηκε μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες η αίτηση Εκκαθάρισης του ΤΑΠΓΤΕ των 230 συναδέλφων μας, αφού προηγουμένως το Εφετείο είχε δικαιώσει την ορθότητα της αίτησης μας εκκαθάρισης  με το 1/5 των μελών, την οποία αμφισβητούσε το ΔΣ του ΤΑΠΓΤΕ.

Δεν γνωρίζουμε πότε θα εκδοθεί η απόφαση πριν ή μετά την έκδοση απόφασης της προσφυγής μέλους του ΔΣ του ΤΑΠΓΤΕ που αμφισβητεί την εκκαθάριση και ζητάει την διατήρηση του Ταμείου.

Το ΔΣ του ΣΥΓΤΕ απέκρουσε τις δικαστικές ενέργειες της λεηλασίας του Ταμείου μέσω της διαδικασίας των κατασχέσεων.

Καταθέσαμε δικόγραφο με μέλη του ΣΥΓΤΕ για να παρακολουθήσουμε την Εκκαθάριση μέχρι τέλους.

Σημειώνουμε ότι υπάρχει και άλλη αίτηση για Εκκαθάριση από το σημερινό ΔΣ του ΤΑΠΓΤΕ αλλά υπάρχουν ποιοτικές και ουσιαστικές διαφορές και δε συμπίπτει με την δική μας αίτηση καθώς οι δικές μας αρχές  για την εκκαθάριση, τις οποίες οριοθετήσαμε με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, είναι:

1. Η εκκαθάριση να είναι σύμμετρη προς όλα τα μέλη.

2. Να προηγηθούν τα βοηθήματα των παιδιών των συναδέλφων

3. Να προηγηθούν οι συνάδελφοι που δεν πήραν καμία προκαταβολή.

4. Οι συνάδελφοι οι οποίοι διαγράφηκαν πριν την πτώση του Ταμείου λόγω της μη τροποποίησης, να λάβουν σύμμετρα βάσει των εισφορών τους.

5. Να πραγματοποιηθεί έλεγχος χρήσεων από το έτος 2014 και μετά.

6. Να πραγματοποιηθεί η Εκκαθάριση από Ανεξάρτητη Αρχή (Ορκωτοί Λογιστές).

Μας θλίβει το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο να οδηγείται εκ των πραγμάτων στην διαδικασία της εκκαθάρισης ένα άλλοτε παντοδύναμο Ταμείο Αλληλοβοηθείας αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Σας ενημερώνουμε για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ότι η πτώση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας οφείλεται, στο ότι οι εργαζόμενοι δια των αντιπροσώπων τους στήριξαν την ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ όταν απαιτήθηκε, καταβάλλοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεματικών του ΤΑΠΓΤΕ ώστε αυτό να ενισχύσει ως δεύτερος μέτοχος την Τράπεζα. Επίσης στην αγορά μετοχών πάσης φύσεως και στις παροχές που απλόχερα μοίραζε το ΤΑΠΓΤΕ βάσει του καταστατικού του που δεν τροποποιήθηκε ποτέ.

Συγκεκριμένα:

Ποτέ άλλοτε στον τραπεζικό χώρο εργαζόμενοι δεν στήριξαν τον εργοδότη τους όπως οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ που την στήριξαν μέσω των αποθεματικών του ΤΑΠΓΤΕ, πράγμα που σημαίνει ότι κατέβαλαν το αποκούμπι τους και όχι μόνο δεν θα πάρουν σήμερα εφάπαξ αλλά έχασαν και τις εισφορές τους.

Με  τα κεφάλαια εκ των εισφορών των εργαζομένων, που κατέθεσε το ΤΑΠΓΤΕ για την επιβίωση της Τράπεζας έγινε δεύτερος μέτοχος αυτής. Κατόπιν αυτού η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ διόρθωσε την θέση της στην αγορά αφού απέκτησε κεφαλαιακή επάρκεια, προχώρησε σε επενδύσεις και αγόρασε και ακίνητα. Το μοναδικό αποτέλεσμα που επέφερε αυτή η κίνηση είναι, οι εργαζόμενοι να μην πάρουν εφάπαξ αφού η αξία των μετοχών μηδενίστηκε και να ατενίζουν σήμερα τις κτηριακές εγκαταστάσεις που μετά την διαδικασία της διαδοχής ανήκουν πλέον στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Σημειώνουμε τέλος ότι οι προερχόμενοι από την ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ως εργαζόμενοι πλέον της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, εκτός του ότι χάσαμε το εφάπαξ μας σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, διάγουμε έναν εργασιακό χειμώνα με χαρακτηριστική περίπτωση την μη καταβολή των αναδρομικών δεδουλευμένων μας και μάλιστα κάποιοι νεόκοποι, συνδικαλιστές και στελέχη της Τράπεζας, μας αντιμετωπίζουν υποτιμητικά την στιγμή που αυτοί δεν κατέβαλαν ποτέ ούτε ένα Ευρώ για την επιχείρηση τους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στηρίξτε τον ΣΥΓΤΕ για να μπορεί να είναι βιώσιμος και δυνατός στις επικείμενες δικαστικές διαμάχες της Εκκαθάρισης του ΤΑΠΓΤΕ.

                                                      ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΓΤΕ

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα