Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

ΟΗΕ: Οι φρικαλεότητες στη Μαριούπολη θα αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι

«Οι φρικαλεότητες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού» στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, η οποία έπεσε στον έλεγχο της Ρωσίας τον Μάιο έπειτα από μια τρομακτική πολιορκία, «θα αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι, ακόμη και σε επόμενες γενιές», δηλώνει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.

«Μεταξύ Φεβρουαρίου και τέλους Απριλίου, η Μαριούπολη ήταν ίσως το πιο θανατηφόρο μέρος στην Ουκρανία», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, παρουσιάζοντας μια επικαιροποιημένη έκθεση για την κατάσταση στην στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι, σκηνικό λυσσαλέων μαχών.

«Η ένταση και η έκταση των μαχών, οι καταστροφές, [ο αριθμός] νεκρών και τραυματιών υποδηλώνουν έντονα ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοινωνικός τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Μητσοτάκης: Σημαντική εθνική επιτυχία η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών μίλησε για «γονείς που αναγκάστηκαν να θάψουν τα παιδιά τους, για ανθρώπους που είδαν φίλους τους να αυτοκτονούν, οικογένειες να διαλύονται, όλους εκείνους που έπρεπε να φύγουν από μια αγαπημένη πόλη χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα την ξαναδούν».

Επισήμανε ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει ήδη αναφέρει 1.348 θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 70 παιδιών, που συνδέονται άμεσα με τις βίαιες συγκρούσεις που κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό την πόλη.

«Αυτοί οι θάνατοι προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, πυρά αρμάτων μάχης και πυροβολικού, καθώς και από φορητά όπλα και ελαφρά όπλα κατά τη διάρκεια οδομαχιών», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, τονίζοντας όμως ότι «ο πραγματικός απολογισμός των μαχών σε αμάχους είναι πιθανόν κατά πολλές χιλιάδες υψηλότερος».

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι έως και το 90% των οικιστικών κτηρίων της πόλης έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί, ενώ περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη, όπως δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα