Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Μειωμένα κατά 13% μεσοσταθμικά είναι τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος περίπου 5 εκατομμύρια φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας μέχρι 400.000 ευρώ.

Το όφελοςτων φορολογουμένων αυτών από τη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) εντός του τρέχοντος έτους υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ, καθώς το συνολικό ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε ανέρχεται σε 2,23 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν βεβαιωθεί 2,58 δισ. ευρώ.

Τις μειώσεις στις χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ προκάλεσαν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου, οι οποίες επήλθαν με το ν.
4916/2022, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022 αναρτήθηκαν χθες στους λογαριασμούς που τηρούν 7,25 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) στην ψηφιακή πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
(ΑΑΔΕ), η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση myaade. gov.gr. Από τους φορολογούμενους αυτούς, περίπου 6,3 εκατομμύρια είναι αυτοί που καλούνται να καταβάλουν τον νέο φόρο. Οι υπόλοιποι απαλλάσσονται είτε λόγω βεβαίωσης πολύ χαμηλών ποσών είτε λόγω του ότι είναι πολύτεκνοι και ανάπηροι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα δε με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

– Το 80% των 6,3 εκατομμυρίων υπόχρεων βλέπουν στα εκκαθαριστικά τους τα ποσά του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι. Οι φορολογούμενοι αυτοί είναι περίπου 5 εκατομμύρια. Εξ αυτών 2,2 εκατομμύρια βλέπουν μειώσεις σε
ποσοστά ανώτερα του 20%, και ειδικότερα 900.000 βλέπουν μειώσεις πάνω από 30%.

– Το 14% των φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 900.000, διαπιστώνουν ότι καλούνται να πληρώσουν ποσό ΕΝΦΙΑ ίδιο με αυτό που κατέβαλαν πέρυσι.

– Αύξηση στο ύψος του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ καταγράφεται μόνο για το 6% των 6,3 εκατομμυρίων υπόχρεων φορολογουμένων, δηλαδή για περίπου 380.000 ιδιοκτήτες. Στη μεγάλη πλειονότητά τους οι φορολογούμενοι αυτοί είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης, είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Ακόμα όμως και για το 50% από αυτούς, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ.

Όπως έχει επισημάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τις νέες αντικειμενικές αξίες επήλθε αύξηση των τιμών στο 60% των ζωνών. Χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν με το ν. 4916/2022 στον τρόπο υπολογισμού του βασικού φόρου των κτισμάτων, στο 65% των προϋπαρχουσών ζωνών ο φόρος μειώνεται, στο 34% ο φόρος παραμένει αμετάβλητος και μόνον στο 1% των ζωνών σημειώνεται αύξηση φόρου.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα