Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άρματα μάχης και αεροσκάφη «αναμένει» το Κίεβο από τη Βόρεια Μακεδονία

Η Βόρεια Μακεδονία συμφώνησε να προμηθεύσει άρματα μάχης και αεροπλάνα στην Ουκρανία για να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη εισβολή της Μόσχας, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πολλά έθνη δείχνουν περισσότερο θάρρος σήμερα -περισσότερα από το μισά της G20. Όπως η Βόρεια Μακεδονία, δίνοντας στην Ουκρανία ένα στήριγμα με τη μορφή αρμάτων μάχης και αεροπλάνων» αναφέρει ο Μιχαήλο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παρέδιδε άρματα μάχης σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία, ωστόσο δεν έκανε αναφορά σε αεροσκάφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη σε τρία μέτωπα στη Χαλκίδα – Πνίγεται από τον καπνό η πόλη

Πότε έρχεται ο «Κένταυρος» στην Ελλάδα: Επαναλοιμώξεις και οι περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά

«Μεγάλο λάθος» λέει η Ρωσία

Από πλευράς της η Ρωσία έχει κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θεωρεί «μεγάλο λάθος» την απόφαση των αρχών της Βόρειας Μακεδονίας να προμηθεύσουν με άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία.

«Αν και είναι ξεπερασμένος εξοπλισμός, γεγονός παραμένει ότι τα Σκόπια είναι πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και εμπλέκονται στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία, συμβάλλοντας έτσι στη συνέχιση της εγκληματικής δραστηριότητας του καθεστώτος στο Κίεβο κατά του άμαχου πληθυσμού στο Ντονμπάς», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Έντονη αντίδραση των Σκοπίων

Το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου επισήμαναν ότι η «Βόρεια Μακεδονία είναι ένα κυρίαρχο κράτος που λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα, με γνώμονα τις αρχές του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη του ΟΗΕ, τις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ για την προστασία της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και της παγκόσμιας σταθερότητας».

Η Βόρεια Μακεδονία, το νεότερο κράτος-μέλος του NATO, γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως αποστέλλει άρματα μάχης Τ-72 στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς τα Σκόπια ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό του υλικού των ενόπλων τους δυνάμεων.

Το υπουργείο ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας δεν διευκρίνισε τον αριθμό αυτών των αρμάτων μάχης που αποστέλλονται στην Ουκρανία. Πρόκειται για άρματα μάχης τα οποία τα Σκόπια είχαν προμηθευτεί το 2001 από την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει καταδικάσει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ακολουθεί, σε μεγάλο βαθμό, τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα αυτό και έχει επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα