Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι

Σε περισσότερες από 134 χιλιάδες εκτιμάται ότι έχουν φθάσει πλέον οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) καθώς το ενδιαφέρον των Ελλήνων παρέμεινε ενισχυμένο και κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2022.

Η εκτίμηση για τον συγκεκριμένο αριθμό προέρχεται από τα ενεργοποιημένα κουπόνια στο πλαίσιο του προγράμματος Super Fast Broadband (SFBB), μέσω του οποίου υπήρχε επιδότηση για την απόκτηση μίας σύνδεσης FTTH. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, περίπου 113 χιλιάδες κουπόνια έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, ενώ άλλες περίπου 21 χιλιάδες έχουν συμβολαιοποιηθεί. Η αύξηση κατά τη διάρκεια του 2022 είναι σημαντική, δεδομένου το αντίστοιχο -συνολικό- νούμερο στο τέλος του 2021 ήταν στις 85 χιλιάδες με την περασμένη χρονιά να είναι αυτή της «εκτόξευσης» δεδομένου ότι πέρσι οι νέες συνδέσεις -με τη χρήση του κουπονιού- είχαν αγγίξει τις 64 χιλιάδες.

Όμως, το ζήτημα είναι πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα καθώς η δράση SFBB έχει πλέον ολοκληρωθεί μετά την απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων κονδυλίων (50 εκατ. ευρώ). Η δράση SFBB επιδοτούσε τους καταναλωτές με 360 ευρώ (48 ευρώ εφάπαξ κόστος σύνδεσης και 13 ευρώ ανά μήνα για διάστημα 2 ετών) για συνδέσεις FTTH. Είχε ξεκινήσει το 2018 με αρχικό χρόνο διάρκειας 2 ετών αλλά το 2020 πήρε παράταση 2 ετών καθώς η απορρόφηση ήταν σχετικά μικρή, ενώ επιπλέον επεκτάθηκε και σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς αρχικά δικαιούχοι ήταν μόνο φυσικά πρόσωπα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι την τελευταία διετία οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που καλύπτονται από τέτοιου είδους υποδομές, οι συνδέσεις αυξήθηκαν σημαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Αρχαιοκάπηλοι οδήγησαν άθελά τους στην ανακάλυψη θησαυρού της Εποχής του Σιδήρου

Δίκη Τοπαλούδη: Καταπέλτης η εισαγγελέας του ΜΟΕ – Ζήτησε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων

Η αρχική πρόθεση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να υπάρξει μία περαιτέρω παράταση της συγκεκριμένης δράσης αλλά οι σχετικές συζητήσεις με την ΕΕ δεν ευοδώθηκαν. Επιπλέον, υπάρχει η πρόθεση να συνδυαστεί η επιδότηση του FTTH με κάποιες άλλες δράσεις που σχεδιάζονται όπως το Fiber Readiness, το οποίο αφορά την επιδότηση της δομημένης καλωδίωσης σε κτίρια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε διαμέρισμα ή γραφείο. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό περίπου 163 εκατ. ευρώ και έχει συμπεριληφθεί στις προτάσεις για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι πάροχοι είχαν αξιοποιήσει σημαντικά το SFBB προκειμένου να προωθήσουν τις συνδέσεις FTTH. Σύμφωνα με πληροφορίες, τώρα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους ώστε να είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με εκείνα των συνδέσεων που υλοποιούνται με την τεχνολογία vectoring. Το FTTH σε σχέση με το vectoring προσφέρει καλύτερη ποιότητα σύνδεσης και μπορεί να παρέχει και υψηλότερες ταχύτητες, αν και προς το παρόν κανένας από τους 3 μεγάλους παρόχους δεν έχει ξεκινήσει να προσφέρει ταχύτητες λήψης υψηλότερες από τα 200 Mbps Σημειωτέον ακόμη πως η Cosmote έχει ανακοινώσει ότι προχωρά σε διπλασιασμό των ταχυτήτων σύνδεσης, όμως, αυτή η κίνηση δεν αφορά τις υπάρχουσες συνδέσεις FTTH.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα