Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Στο τραπέζι η αναβολή του πετρελαϊκού εμπάργκο;

Έντονη είναι η αντίδραση της Ουγγαρίας στο προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, δεδομένης της σημαντικής της εξάρτησης από την ενέργεια της Ρωσίας.

Τέσσερις χώρες (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία) αντιδρούν στο εμπάργκο και ζητούν είτε εξαίρεση, είτε μακροχρόνια παράταση στην εφαρμογή του. Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 μελών

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάστηκε μάλιστα να μεταβεί στη Βουδαπέστη, μήπως και πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να μετριάσει τις αντιδράσεις του. 

Στην προσπάθειά τους να πείσουν τον Όρμπαν να υπογράψει τις προτεινόμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εξετάσει να προσφέρουν έως και μετρητά. 

Η Ουγγαρία υιοθέτησε μια πιο αυστηρή στάση την Τετάρτη, διαμηνύοντας ότι θα αποσύρει την απειλή της να μπλοκάρει το εμπάργκο μόνο εάν αποκλειστούν οι εισαγωγές της μέσω των αγωγών.

Τι θα γίνει όμως εάν δεν καταφέρουν να πείσουν την Ουγγαρία να υποστηρίξει το εμπάργκο; Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι ίσως είναι καιρός να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν με το υπόλοιπο προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων. 

Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να επιδιώκουν μια συμφωνία για το πλήρες πακέτο, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής απαγόρευσης του πετρελαίου, μέχρι τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντηθούν στις Βρυξέλλες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο.

Η ιδέα της αναβολής του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που σύμφωνα με την Ουγγαρία θα ήταν πολύ επιζήμιο για την οικονομία της και θα προκαλούσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 55% στη χώρα, κερδίζει υποστήριξη, υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές του Bloomberg, προσθέτοντας ότι, αντίθετα, άλλες χώρες ανησυχούν ότι η κατάργησή του στην παρούσα φάση θα ήταν σημάδι αδυναμίας. 

Ο Όρμπαν έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε απαγόρευση του πετρελαίου θα πρέπει να συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με τον Όρμπαν και τους άλλους ηγέτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν έναν πιθανό συμβιβασμό. Ωστόσο, η τηλεδιάσκεψη  αναβλήθηκε, χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής της.

naftemporiki.gr

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα