Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

ΣΥΓΤΕ-ΑΠΟΣΧΙΣΗ DATA ENTRY

                                                                          Αθήνα 20 Ιανουαρίου 2022

                         ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ DATA  ENTRY

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με όπλο την κείμενη νομοθεσία  περί αποσχίσεων, που φρόντισαν να νομοθετήσουν οι τελευταίες κυβερνήσεις σε όφελος των τραπεζιτών, η τρ.Πειραιώς χρησιμοποιεί την συνταγή του εξοβελισμού των τραπεζοϋπάλληλων σε άλλες εταιρείες.

Δεδομένης βεβαίως της ανοχής της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων.  το προσωπικό των τραπεζών συρρικνώνεται, μέσω των αποσχίσεων, του κλεισίματος καταστημάτων και των αναγκαστικών εθελουσιών, οδηγώντας τους συναδέλφους μας στην απώλεια της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας, στην φτωχοποίηση και στην μόνιμη ανεργία.

Η τράπεζα Πειραιώς μετρώντας την υποχωρητικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος για ανυπαρξία αντίδρασης κατά των αποσχίσεων, προχωρά ολοταχώς και με συνοπτικές διαδικασίες.

Εν μέσω πανδημίας η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς ενημέρωσε τα σωματεία, ότι μέχρι τις 31/01/2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης των 70 συναδέλφων εκ των τμημάτων Data Entry(Cau, Αλληλογραφία, Αρχείο, Τιμολόγια Λογιστηρίου), οι οποίοι δεν επέλεξαν το πρόγραμμα της πρόσφατης στοχευμένης εθελουσίας εξόδου.

Οι αποσχίσεις και η κατεδάφιση των θεσμικών κατακτήσεων στον χώρο των τραπεζών, φέρουν πολιτικό πρόσημο και καταδεικνύουν συνδικαλιστική αδράνεια. Εδώ αναφέρουμε ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις μας στα πολιτικά κόμματα δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, ώστε να ανατραπούν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Στις πρόσφατες συναντήσεις σωματείων και ΟΤΟΕ το σωματείο μας διατύπωσε και στήριξε την αρχική θέση της ομόφωνης απόφασης όλων των Συλλόγων (Οκτώβριος 2021)  όπως αυτή καταγράφηκε σε κοινή ανακοίνωση και αφορούσε σε:

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ και ΑΓΩΝΑΣ με ενότητα και κοινή δράση όλων των Συλλόγων για την διατήρηση της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας εντός της Τράπεζας.

Δυστυχώς, η θέση του Αντιπροσωπευτικού σωματείου και των συμμάχων του, από ενωτικός αγώνας για καμία απόσχιση μετατράπηκε πρόθυμα σε εισήγηση για Συμφωνία Απόσχισης τύπου INTRUM.

Δεν μας αποσαφηνίστηκε αν θα υπάρχει ο εθελοντικός χαρακτήρας στην συμφωνία ή αν θα υπάρχει άλλη εναλλακτική όπως εθελουσίες, μέριμνα για κατηγορίες εργαζομένων που έχουν προσληφθεί με ειδικό νόμο.

Το σωματείο μας πρότεινε την κλιμάκωση συνδικαλιστικού και πολιτικού αγώνα όλων των εργαζομένων για την αποτροπή των αποσχίσεων στην τράπεζα Πειραιώς και στον χώρο των τραπεζών γενικότερα. Διότι το σχέδιο  των αποσχίσεων απαιτεί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το μάρμαρο και όχι αυτοί που οδήγησαν την χώρα στην χρεωκοπία και στα μνημόνια.

Ο χορός των αποσχίσεων για την τράπεζα Πειραιώς και για τον κλάδο τώρα ξεκινάει. Μεγαλώνει η εργασιακή ανασφάλεια, η επαγγελματική αβεβαιότητα  και η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον τους και για το μέλλον των οικογενειών τους.

Αυτές οι αποσχίσεις θα φέρουν μείωση του προσωπικού των τραπεζών, εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και νέο μοντέλο εθελουσιών. Επίσης μας ανησυχεί το ενδεχόμενο της εργολαβοποίησης του προσωπικού από τις νέες εταιρείες. 

Δυστυχώς η πρόταση μας για αντίσταση, για την ανατροπή του σχεδιασμού της απόσχισης όπως και ανάλογες προτάσεις άλλων σωματείων έπεσαν στο κενό και ακολουθείται η πρακτική που σας περιγράψαμε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το σωματείο μας θα συνεργαστεί με σωματεία της Πειραιώς που έχουμε κοινό βηματισμό για να έχουν φωνή οι εργαζόμενοι.

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα