Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Τα νέα χτυπήματα της Χαμάς «πονοκέφαλος» για Νετανιάχου και ισραηλινό στρατό

Τα τελευταία τρία 24ωρα πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν πως οι δυνάμεις του IDF δέχονται συχνά χτυπήματα από τη Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Μάλιστα, αργά το απόγευμα υπήρξαν νέες εκτοξεύσεις ρουκετών προς το Τελ Αβίβ. 

Πριν από μία εβδομάδα ο στρατός του Ισραήλ επίσημα ανακοίνωσε πως το Βόρειο τμήμα της Λωρίδας τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχό του και πως η Χαμάς έχει χάσει οποιαδήποτε πλεονεκτήματα είχε στην βόρεια ζώνη.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για φονικά χτυπήματα της Χαμάς ακριβώς σε αυτή τη ζώνη. Σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον έξι ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν την ζωή τους, τα ξημερώματα, μετά από χτύπημα με αντιαρματικό πύραυλο της Χαμάς κατά ομάδας των ειδικών δυνάμεων που επιχειρούσε σε σημείο σε μία περιοχή που έχει μετατραπεί σε συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών μαχητικών.

«Καμία επιχείρηση δεν είναι ασφαλής»

Η συγκεκριμένη ζώνη μάλιστα είναι εντός της Μπείτ Χανούν η οποία σύμφωνα και με τους Παλαιστίνιους έχει εκκενωθεί και εκκαθαριστεί πλήρως από τους Ισραηλινούς. Την Κυριακή το πρωί ακόμη τέσσερις στρατιώτες του Ισραήλ τραυματίστηκαν σοβαρά από ενέδρα της Χαμάς επίσης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας. Πηγές από τον ισραηλινό στρατό υπογραμμίζουν πως καμία επιχείρηση δεν είναι ασφαλής σε κανένα σημείο της Λωρίδας και «για αυτό τον λόγο οι επιχειρήσεις είναι διαρκείς ακόμη και σε περιοχές από τις οποίες έχουν περάσει πολλές και διαφορετικές μονάδες μας».

Το παραπάνω σε συνδυασμό με το βίντεο και την αποκάλυψη ενός τούνελ της Χαμάς, σύμφωνα με τον IDF, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείο Αλ Σίφα, δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο όσες από τις δυνάμεις της Χαμάς είναι σήμερα επιχειρησιακές, έχουν την δυνατότητα να βγαίνουν από την πόλη της Γάζας που τελεί υπό ασφυκτικό κλοιό και να επιχειρούν στον βόρειο τομέα.

Πώς εκτοξεύει ακόμη ρουκέτες η Χαμάς;

Ερωτήματα επίσης γεννά για το πώς η Χαμάς μπορεί ακόμη και σήμερα μετά από 40 και πλέον ημέρες πολέμου να συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες κατά των ισραηλινών εδαφών έστω κι αν αυτές είναι ελάχιστες συγκριτικά με όσες εκτοξεύτηκαν τις πρώτες δέκα ημέρες του πολέμου.

Η δυναμική της Χαμάς σε κίνηση αλλά και οπλοστάσιο φαίνεται πως απασχολεί σήμερα σε μεγάλο βαθμό ειδικά το στρατιωτικό επιτελείο του Ισραήλ. Οι εντολές είναι ξεκάθαρες και μιλούν για σαρωτική εκκαθάριση και μάλιστα σε όλα τα βάθη και όχι μόνο στην επιφάνεια της γης. Ο στρατός του Ισραήλ όμως ακόμη επιχειρεί να ελέγξει στρατηγικά σημεία στην επιφάνεια και η θωράκιση των μετόπισθεν θεωρείται κρίσιμη.

Ισραηλινό μέσο δημοσίευσε σήμερα μέσω πηγής που επικαλείται εντός της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ πως υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από ανώτατα κλιμάκια του στρατού προς τις μυστικές υπηρεσίες για τη βοήθεια και τη συνδρομή τους στην επιχείρηση.

Θέλει να… ξεμπερδεύει ο Νετανιάχου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πληροφορίες από το πεδίο εξακολουθούν να είναι ανακριβείς και να θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμες μονάδες του στρατού. Οι σημερινοί βομβαρδισμοί στο νότο, αλλά και ο αποκλεισμός από άρματα μάχης του Ινδονησιακού νοσοκομείου στον Βορρά δεν είναι απλά κινήσεις εκκαθάρισης, αλλά στόχοι με τους οποίους ο στρατός πρέπει να τελειώσει άμεσα αν δεν θέλει να έχει ζητήματα σε κάθε γωνιά της Γάζας.

Αναλυτής τόνισε στο ισραηλινό i24 πως δεν είναι απίθανο να υπάρχουν πυρήνες ακόμη και «μοναχικοί» λύκοι που θα ξεκινήσουν να εξαπολύουν όλο και πιο συχνά επιθέσεις αυτοκτονίας στο εσωτερικό της Λωρίδας.

Και για την κυβέρνηση Νετανιάχου οι μικρές απώλειες από την επιχείρηση στη Γάζα είναι κρίσιμο στοιχείο καθώς μετά τους 1.200 νεκρούς και τους περισσότερους από 200 απαχθέντες, δεν θέλει να σκέφτεται περισσότερους νεκρούς ισραηλινούς στρατιώτες ειδικά από περιοχές για τις οποίες έχει ο ίδιος ανακοινώσει την ήττα της Χαμάς.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα