Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

«Τον Μάρτιο έτοιμο το εμβόλιο για την Όμικρον», λέει ο Μπουρλά

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει την παραλλαγή Omicron του Covid θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο και η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να παράγει τις δόσεις.

«Αυτό το εμβόλιο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο», είπε στο CNBC. «Ξεκινάμε ήδη να παράγουμε ορισμένες από αυτές τις ποσότητες σε κίνδυνο.»

Ο Μπουρλά είπε ότι το εμβόλιο θα στοχεύσει και τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Είπε ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν χρειάζεται ή όχι ένα εμβόλιο για την Όμικρον ή πώς θα χρησιμοποιηθεί, αλλά η Pfizer θα έχει έτοιμες κάποιες δόσεις, καθώς ορισμένες χώρες το θέλουν έτοιμο το συντομότερο δυνατό.

«Η ελπίδα είναι ότι θα πετύχουμε κάτι που θα παρέχειπολύ καλύτερη προστασία, ιδιαίτερα από λοιμώξεις, γιατί για την προστασία από τις νοσηλείες και τη σοβαρή ασθένεια υπάρχει η τρίτη δόση», είπε ο Μπουρλά.

Πραγματικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι μόνο περίπου 10% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης από το omicron 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μελέτη από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, οι δύο αρχικές δόσεις εξακολουθούν να παρέχουν καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες, διαπίστωσε η μελέτη.

Τα ενισχυτικά εμβόλια είναι έως και 75% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση που στοχεύει ειδικά στο όμικρον, επειδή τα τρέχοντα ενισχυτικά λειτουργούν καλά ενάντια στην παραλλαγή.

Η Moderna εργάζεται πάνω σε ακόμη μία ενισχυτική δόση εμβολίου που θα στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον φθινόπωρο, καθώς τα κράτη σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ετήσιους εμβολιασμούς κατά του ιού.

«Συζητάμε με τους ηγέτες της δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο για να αποφασίσουμε ποια πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη στρατηγική για την πιθανή ενισχυτική δόση για το φθινόπωρο του 2022. Πιστεύουμε ότι θα στοχεύει την όμικρον», δήλωσε ο CEO Στεφάν Μπανσέλ στο CNBC.

Ο Μπανσέλ είπε ότι η ειδική ενισχυτική δόση θα εισέλθει σε κλινικές δοκιμές σύντομα και η Moderna συζητά εάν το εμβόλιο πρέπει να περιέχει άλλα συστατικά για την καταπολέμηση του ιού.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να προσπαθούμε να μείνουμε μπροστά από έναν ιό και όχι πίσω από αυτόν», είπε ο Μπανσέλ.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα