Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Τουρκία: Αναμένονται συχνά δρομολόγια από Ουκρανία μετά τον απόπλου του πρώτου πλοίου με σιτηρά

Η Τουρκία αναμένει ότι καθημερινά θα υπάρχει ένα πλοίο με σιτηρά που θα αναχωρεί από λιμάνι της Ουκρανίας αρκεί να τηρείται η συμφωνία που διασφαλίζει την ασφαλή τους διέλευση, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος μετά την πρώτη ασφαλή αναχώρηση χθες από την Οδησσό τέτοιου πλοίου από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Το πρώτο πλοίο, το Razoni, που μεταφέρει 26.527 τόνους αραβοσίτου στον Λίβανο, διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Ρουμανίας, στις 10:14 ώρα Ελλάδας, έχοντας διανύσει περίπου τη μισή απόσταση μέχρι να φθάσει σε τουρκικά ύδατα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

«Το σχέδιο είναι να αναχωρεί ένα πλοίο…κάθε μέρα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, αναφερόμενος στην Οδησσό και σε δύο άλλα ουκρανικά λιμάνια που καλύπτονται από τη συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Επιταγή Ακρίβειας 2»: Ποιοι πολίτες δικαιούνται 200 ευρώ

Σταύρος Ψυχάρης: Η ζωή και η σταδιοδρομία του – Το τελευταίο άρθρο του στο Βήμα

«Εάν δεν πάει κάτι στραβά, οι εξαγωγές θα γίνονται μέσω ενός πλοίου ανά ημέρα για ένα διάστημα».

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, πρόσθεσε ότι η αναχώρηση του Razoni καθυστέρησε μια-δυο ημέρες λόγω «τεχνικών προβλημάτων» που τώρα έχουν αποκατασταθεί.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να χαρούμε», σχολιάζοντας την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού και το μήνυμα αισιοδοξίας που εστάλη για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Αυτήν την ώρα είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και να κάνουμε οποιεσδήποτε προβλέψεις», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία και αν θα είναι πραγματικά εγγυημένη η ασφάλεια», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία αδυνατούσε να στείλει τα σιτηρά της στο εξωτερικό μέσω της Μαύρης Θάλασσας λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στα λιμάνια της από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν εισέβαλαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον προηγούμενο μήνα στην Κωνσταντινούπολη μια συμφωνία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη των εξαγωγών προκειμένου να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα, Δευτέρα 1η Αυγούστου, το πρώτο πλοίο ουκρανικά σιτηρά και συγκεκριμένα με φορτίο 26.000 τόνων καλαμποκιού.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, το πλοίο αναμένεται να φτάσει αύριο, Τρίτη 2 Αυγούστου, στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και τελικός προορισμός είναι το λιμάνι της Τρίπολης στον Λίβανο.

Σε λειτουργία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών.

Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, οι τέσσερις πλευρές υπέγραψαν στις 22 Ιουλίου στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ -παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες- δύο χωριστές συμφωνίες στη βάση σχεδίου του ΟΗΕ που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας του πολέμου.

Τα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούν να μετακινούνται από ασφαλείς διαδρόμους και οι δύο πλευρές (Ρωσία και Ουκρανία) δεσμεύτηκαν «να μην επιτεθούν», σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. Ο στόχος είναι να βγουν από την Ουκρανία 20-25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που βρίσκονται σε σιλό στα λιμάνια, καθώς πλησιάζει η νέα συγκομιδή.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα