Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Τσαβούσογλου σε Τρας: Υπό έρευνα καταγγελίες για κλοπή ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία

Στην κρίση των σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία αναφέρθηκαν η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας σε κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. 

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία διερευνά τους ισχυρισμούς ότι εκλάπησαν ουκρανικά σιτηρά από τη Ρωσία και ότι δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους σιτηρά να μεταφερθούν στην Τουρκία.

«Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό σοβαρά και τους διερευνούμε σοβαρά. Ενημερώνουμε ειδικά την ουκρανική πλευρά για το αποτέλεσμα κάθε φορά», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Τρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λειψοί, το «κομφετί» του Αιγαίου: Η «Le Figaro» αποθεώνει το νησί και τους γάμους στο ηλιοβασίλεμα

Power Pass: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν σήμερα αίτηση

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Τουρκία αντιτίθεται στο να παίρνει η Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα ουκρανικά σιτηρά ή άλλα προϊόντα και να τα πουλά παράνομα στις διεθνείς αγορές.

«Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα επιτρέψουμε αυτά τα προϊόντα να έλθουν σε εμάς», σημείωσε.

«Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι αυτή η κρίση με τα σιτηρά είναι επείγουσα, ότι χρειάζεται να επιλυθεί εντός του επόμενου μήνα εκτός κι αν δούμε καταστροφικές συνέπειες», επισήμανε η Τρας με τη σειρά της.

«Είναι πολύ σαφές ότι τα ουκρανικά λιμάνια πρέπει να προστατευθούν, ότι χρειάζεται να υπάρχει ένα ασφαλές πέρασμα για εμπορικά σκάφη. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει την τεχνογνωσία μας σε όλα αυτά τα μέτωπα για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μέτρα ούτως ώστε τα σιτηρά να μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια αλλά αυτό θα απαιτήσει διεθνή προσπάθεια».

Σημειώνεται πως ο πρεσβευτής του Κιέβου στην Άγκυρα είπε στις αρχές Ιουνίου ότι Τούρκοι αγοραστές είναι μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν σιτηρά τα οποία έκλεψε η Ρωσία από την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας για να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τις καταγγελλόμενες αποστολές.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι έχει κλέψει σιτηρά από την Ουκρανία.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα