Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Φυσικό αέριο: Η ανησυχία για τις ρωσικές ροές διατηρεί ανοδικά τις τιμές

REUTERS/KACPER PEMPEL

Πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα παρέμειναν την Πέμπτη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς έχει ανανεωθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο εκτινάχθηκαν περισσότερο από 12%, στα 106 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από περίπου 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα την εβδομάδα.

Την ανησυχία στην αγορά τροφοδοτούν δύο παράγοντες, η επιβολή κυρώσεων από τη Μόσχα σε βασικές εταιρείες φυσικού αερίου που είναι υπό τον έλεγχο του Βερολίνου και την διακοπή ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Αργά την Τετάρτη, το Κρεμλίνο επέβαλε κυρώσεις στην Gazprom Germania,  στην οποία η παραγωγός φυσικού αερίου Gazprom παραχώρησε την κυριότητά της. Η νέα νομοθεσία εμποδίζει τις ρωσικές οντότητες να πωλούν φυσικό αέριο ή να συναλλάσσονται με ορισμένες εταιρείες της Gazprom Germania.

Η Astora, μία από τις θυγατρικές της, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία και οι Wingas, WIEH και WIEE, που επίσης υπόκεινται στις κυρώσεις της Μόσχας, είναι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία που πραγματοποιούν μεγάλες συναλλαγές με την Gazprom.

Στο μεταξύ ο ουκρανικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών διέκοψε χθες τη ροή φυσικού αερίου μέσω ενός από τους δύο μεγάλους αγωγούς που μεταφέρουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr

ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα