Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΓΤΕ ΓΙΑ ΤΑΠΓΤΕ

Αθήνα 17 Οκτωβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σας αποστέλλουμε-δημοσιεύουμε δύο εξώδικα που απέστειλε ο ΣΥΓΤΕ στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος-ΤΑΠΓΤΕ. Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι δεν πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση οπότε εκ των πραγμάτων το ταμείο θα οδηγηθεί σε νέο διορισμό διοίκησης. Οι εν ενεργεία συνάδελφοι που είναι μέλη του ΤΑΠΓΤΕ και οι αποχωρήσαντες συνάδελφοι από την τράπεζα που παρέμειναν μέχρι το τέλος μέλη του ΤΑΠΓΤΕ και επιθυμούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τη νέα διορισμένη διοίκηση του ταμείου θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο ή τα μέλη του ΣΥΓΤΕ για το σχηματισμό υποβολής δικογράφου. Επίσης στην άτυπη πλέον συζήτηση χωρίς απαρτία του ΤΑΠΓΤΕ ο πρόεδρος του ΣΥΓΤΕ διατύπωσε ότι το ταμείο πρέπει να προχωρήσει σε εκκαθάριση,  να πραγματοποιηθεί έλεγχος χρήσεων από ανεξάρτητη αρχή και να προηγηθούν στην εκκαθάριση πάντα με ανεξάρτητη αρχή  οι συνάδελφοι που δεν έλαβαν καμία προκαταβολή εφάπαξ και τα παιδιά συναδέλφων που δεν έλαβαν βοηθήματα εφάπαξ, δηλαδή οι θέσεις του ΣΥΓΤΕ που αποφασίσαμε από το 2018.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΑΙΤΗΣΗ  – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με επιφύλαξη δικαιωμάτων

1.- Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης «Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Γενικής Πειραιώς» (Σ.Υ.Γ.Τ.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σολωμού 20), με Α.Φ.Μ. 090162532 της Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών, όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο,

2.- Του Θεοφάνη Πολύζου, Προέδρου του ΔΣ της ως άνω συνδικαλιστικής οργάνωσης και κατοίκου της Αθήνας και

3.- Του Βενετσιάνου Δεκούλου, Γενικού Γραμματέα του ΔΣ ως άνω συνδικαλιστικής οργάνωσης και κατοίκου της Αθήνας και

και των δύο ως εν ενεργεία υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς και ασφαλισμένων – εν ενεργεία μελών του Ταμείου ΤΑΠΓΤΕ.

Προς

Το σωματείο «ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» (ΤΑΠΓΤΕ) που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σολωμού 20), όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού.

Ενόψει της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στα κρίσιμα θέματα που θίξαμε και με την από 20.5.2022 Αίτηση – Διαμαρτυρία και Πρόσκλησή μας, υπενθυμίζοντάς σας ότι η ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του Ταμείου και την διαχείριση των οικονομικών του είναι δικαίωμα όλων των μελών του Ταμείου και υποχρέωση της Διοίκησής του. Δυστυχώς εσείς, παρά τις αιτήσεις μας και τις διαμαρτυρίες μας, συνεχίζετε να αρνείστε την παροχή πληροφοριών και ουσιαστικής ενημέρωσης για την πορεία και την διαχείριση του Ταμείου. Δεν διστάσατε, δε, στην εξώδικη απάντησή σας που μας επιδόθηκε στις 4.7.2022, να μας εγκαλέστε επειδή δήθεν δεν έχουμε εξουσία και αρμοδιότητα να ζητάμε στοιχεία. Θα σας επισημάνουμε λοιπόν τις απολύτως ειδικές και ρητές διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 14 του καταστατικού του Ταμείου που θεμελιώνουν το δικαίωμα όλων των μελών για αναλυτική ενημέρωση – την οποία με το πρόσχημα της μη πραγματοποίησης των προηγούμενων ΓΣ έχετε έως σήμερα αποφύγει – αλλά και την υποχρέωσή σας να μας παρέχετε ειδική, πλήρη και αναλυτική ενημέρωση. Η παράγραφος 4 του άρθρου 14 του καταστατικού ορίζει ότι:

«Το Δ.Σ. στο τέλος κάθε χρόνου δια του Προέδρου συντάσσει έκθεση πεπραγμένων προς τη Γ.Σ., η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τοιχοκολείται στα Γραφεία του Ταμείου πριν τη σύγκληση της ΓΣ. Η παραπάνω έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια και στοιχεία

Α. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ

Ήτοι : Μέλη του ταμείου

Λεπτομερή ανάλυση του έργου του Δ.Σ. Παρατηρηθείσες ελλείψεις και αιτίες αυτών. Εκκρεμή ζητήματα και προτεινόμενα μέτρα για το μέλλον και την εκπλήρωση του σκοπού του ταμείου.

Β. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ

Ήτοι : Κατάσταση από οργανωτικής απόψεως.

Επιτευχθέντα αποτελέσματα.

Προτεινόμενα μέτρα και στατιστικά αποτελέσματα.

Γ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ

Ήτοι : Ισολογισμός – Απολογισμός προηγούμενου έτους – Προϋπολογισμός επόμενου.

Ανάλυση κατά κεφάλαιο και προτεινόμενα μέτρα για την αύξηση των πόρων του Ταμείου. Απογραφή περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου.»

Σας καλούμε λοιπόν στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση να τηρήσετε τις καταστατικές υποχρεώσεις σας και να μας παρέχετε πλήρη ενημέρωση επί όλων των Διοικητικών, Οργανωτικών και Διαχειριστικών θεμάτων του Ταμείου, καθώς και τα στοιχεία που ζητήσαμε με την από 20.5.2022 εξώδικη αίτησή μας και τα οποία εμπίπτουν στις ως άνω υποχρεώσεις σας. Ελπίζουμε ότι αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν επιδέχεται ούτε μειοψηφικές διαχειρίσεις, ούτε αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

Το εάν η διαχείρισή σας είναι διάφανη και νόμιμη και σωστή και εάν ασκείται προς το συμφέρον του Ταμείου και των μελών του, θα το κρίνουν τα αρμόδια όργανα και Αρχές. Εμείς, ως μέλη του Ταμείου αλλά και ως εκλεγμένοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι πολλών ενεργών μελών του Ταμείου, ασκούμε τα καταστατικά δικαιώματά μας για την διαφύλαξη των συμφερόντων μας και των συμφερόντων των μελών μας.  Θα επαναλάβουμε ότι η πλήρης και ουσιαστική ενημέρωσή μας συνιστά δικαίωμά μας και θα σας επισημάνουμε ότι το γεγονός ότι ο ταμίας του ΔΣ του Ταμείου είναι μέλος του σωματείου μας δεν τον καθιστά εκπρόσωπό μας, ούτε εξαντλεί το δικαίωμά μας για πλήρη ενημέρωση. 

Αναφορικά με την εκκρεμή δικαστική διαδικασία για τη διάλυση του Ταμείου θα επισημάνουμε ότι ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι οι αντίδικοι του Ταμείου θα ασκούσαν έφεση κατά της απόφασης 11533/2020 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απέρριψε την αγωγή τους και μάλιστα κατά τον απώτατο νόμιμο χρόνο, αφού σκοπός τους είναι να παρεμποδίσουν και να καθυστερήσουν τις διαδικασίες διάλυσης του Ταμείου. Εσείς ενώ γνωρίζατε ότι η πρωτόδικη απόφαση θα μπορούσε να επιδοθεί, ώστε να ενεργοποιηθεί η σύντομη  προθεσμία της έφεσης, επιλέξατε εν γνώσει σας να μην επιδώσετε την απόφαση. Με την επιλογή σας αυτή διευκολύνατε εν γνώσει σας τους αντιδίκους του Ταμείου προς βλάβη των συμφερόντων του Ταμείου και των μελών του, γεγονός γα το οποίο θα σας επαναλάβουμε την ρητή διαμαρτυρία μας και την επιφύλαξή μας.

Διαμαρτυρόμαστε τέλος για την αντικαταστατική πρακτική σας να μην συμπεριλαμβάνετε στα ενημερωτικά σημειώματα που χορηγείτε στους ασφαλισμένους το ποσό των εργοδοτικών εισφορών που έχουν καταβληθεί για αυτούς (5% επί της μισθοδοσίας) και σας καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε την καταστατική νομιμότητα και τάξη και να επανεκδώσετε στο ορθό τις βεβαιώσεις των μελών του Ταμείου.

Ενόψει των παραπάνω σας δηλώνουμε ότι εμμένουμε στο περιεχόμενο της από 20.5.2022 εξώδικης αίτησης – διαμαρτυρίας και πρόσκλησής μας, ιδίως δε στις διατυπωθείσες επιφυλάξεις μας και επαναλαμβάνουμε τα αιτήματά μας, όπως συμπληρώνονται με την παρούσα.

            Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας, παρακαλείται κάθε αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει σύμφωνα με τις νόμιμες διατυπώσεις την παρούσα όπου απευθύνεται, προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, και να την αντιγράψει στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2022

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΓΤΕ και αιτούντες

Πρόεδρος του ΔΣ Γεν.Γραμματέας του ΔΣ

Θεοφάνης Πολύζος Βενετσιάνος Δεκούλος

ΑΙΤΗΣΗ  – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με επιφύλαξη δικαιωμάτων

1.- Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης «Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Γενικής Πειραιώς» (Σ.Υ.Γ.Τ.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σολωμού 20), με Α.Φ.Μ. 090162532 της Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών, όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο,

2.- Του Θεοφάνη Πολύζου, Προέδρου του ΔΣ της ως άνω συνδικαλιστικής οργάνωσης και κατοίκου της Αθήνας και

3.- Του Βενετσιάνου Δεκούλου, Γενικού Γραμματέα του ΔΣ ως άνω συνδικαλιστικής οργάνωσης και κατοίκου της Αθήνας 

και των δύο ως εν ενεργεία υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς και ασφαλισμένων – εν ενεργεία μελών του Ταμείου ΤΑΠΓΤΕ.

Προς

Το σωματείο «ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» (ΤΑΠΓΤΕ) που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σολωμού 20), όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού.

Λάβαμε στις 5.10.2022 με ηλεκτρονική αλληλογραφία, που απευθυνόταν στα μέλη του Ταμείου, την πρόσκληση για την Ετήσια Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 15.10.2022 και ώρα 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΤΑΠΓΕ με ελάχιστο αριθμό παρόντων για την επίτευξη απαρτίας τα 120 μέλη (3η καταληκτική ΓΣ). Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη στη ΓΣ θα καθοριστούν οι ημερομηνίες αρχαιρεσιών και θα εκλεχθεί η ΚΕΕ για την διενέργειά τους.

Έως σήμερα το Ταμείο διοικείται από δικαστικά διορισμένη διοίκηση, επειδή δεν έχει γίνει εφικτή η πραγματοποίηση ΓΣ και αρχαιρεσιών. Με την πρόφαση, δε, ότι η ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του Ταμείου και την διαχείριση των οικονομικών του θα γινόταν στην Γενική Συνέλευση των μελών, αρνείστε να μας παρέχετε ενημέρωση, παρόλο που μέχρι σήμερα η Γενική Συνέλευση δεν έχει πραγματοποιηθεί. Καθίσταται επομένως σαφής η αναγκαιότητα διενέργειας της Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών, προκειμένου το Ταμείο να αποκτήσει αιρετή και όχι δικαστικά διορισμένη διοίκηση και τα μέλη να ενημερωθούν πλήρως και ενδελεχώς για τα πεπραγμένα της διοίκησής σας και την οικονομική σας διαχείριση.

Δυστυχώς από την πρόσκληση για την επερχόμενη ΓΣ διαπιστώνουμε ότι για άλλη μια φορά λειτουργείτε μόνο κατά το φαινόμενο σύμφωνα με το καταστατικό και τις δημοκρατικές αρχές, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκετε την διαιώνιση της νοσηρής και σε κάθε περίπτωση αντιδημοκρατικής κατάστασης που επικρατεί έως σήμερα. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί η ΓΣ και δεν λαμβάνετε κάθε μέτρο που θα διευκολύνει τα μέλη του Ταμείου, από όλη την Ελλάδα, να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες της Συνέλευσης, να ενημερωθούν και να ψηφίσουν στις εκλογές για το νέο ΔΣ. Αποφεύγετε εμφανώς και αδικαιολόγητα να προβλέψετε την διενέργεια της ΓΣ  παράλληλα μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης και των αρχαιρεσιών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και με τον τρόπο αυτό στερείτε από πολυάριθμα μέλη του Ταμείου τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη ΓΣ και τελικά οδηγείτε για άλλη μια φορά τη Συνέλευση σε έλλειψη απαρτίας.

Είναι νομίζουμε περιττό να σας υπενθυμίσουμε ότι ενόψει της επικρατούσας υγειονομικής κατάστασης τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού επιτρέπουν ρητά τη διενέργεια όλων των Γενικών Συνελεύσεων είτε με ηλεκτρονικά μέσα, είτε υβριδικά (δηλαδή και δια ζώσης και ηλεκτρονικά) ενώ οι Εκλογές αιρετών εκπροσώπων και οργάνων διοίκησης μπορούν να διενεργούνται είτε με ηλεκτρονικά μέσα είτε διά ζώσης είτε και με τους δύο τρόπους (υβριδικά), με εφαρμογή πάντα των υγειονομικών οδηγιών του πρωτοκόλλου των συνεδρίων. Η ως άνω πρόβλεψη συνεχίζει να ισχύει και θα ισχύει έως και τη Δευτέρα 17.10.2022 (με βάση τις έως σήμερα ισχύουσες ΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ 51236/8.9.2022, (ΦΕΚ Β’ 4756/09-09-2022), Δ1α/Γ.Π.οικ.53937/23.9.2022 και Δ1α/Γ.Π.οικ.55384/30.9.2022.

Δεν υπάρχει επομένως καμία απολύτως δικαιολογία για τυχόν εμμονή σας στην αντιδημοκρατική άρνηση χρησιμοποίησης των τεχνολογικών μέσων που θα διευρύνουν την συμμετοχή των μελών του Ταμείου στις συλλογικές διαδικασίες και εν τέλει θα καταστήσουν εφικτή την πραγματοποίηση της ΓΣ και των αρχαιρεσιών.

Διαμαρτυρόμαστε λοιπόν για την έως σήμερα απροθυμία σας να διασφαλίσετε στα μέλη του Ταμείου ευχερή και απρόσκοπτη συμμετοχή στη ΓΣ και στις αρχαιρεσίες. Διαμαρτυρόμαστε επίσης για την διαφαινόμενη πρόθεσή σας να διαιωνίσετε την υφιστάμενη κατάσταση δικαστικά διορισμένης διοίκησης του Ταμείου και παντελούς έλλειψης ελέγχου.

Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα σε εγκατάσταση εφαρμογής για την απομακρυσμένη συμμετοχή των μελών στις εργασίες της επερχόμενης ΓΣ της 15.10.2022 και να αποστείλετε – όπως αποστείλατε με e-mail την πρόσκληση – τον σχετικό σύνδεσμό στα μέλη του Ταμείου.

Επιφυλασσόμαστε ρητά για την άσκηση κάθε δικαιώματός μας, ως μελών του Ταμείου, τόσο για την εφαρμογή του καταστατικού και των δημοκρατικών αρχών και την διασφάλιση των σωματειακών δικαιωμάτων των μελών, όσο και εναντίον σας για την διακινδύνευση των συμφερόντων του Ταμείου και τον μεθοδευμένο αποκλεισμό των μελών του από τις συλλογικές διαδικασίες και εν τέλει τον έλεγχο των πεπραγμένων σας.

Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας, παρακαλείται κάθε αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει σύμφωνα με τις νόμιμες διατυπώσεις την παρούσα όπου απευθύνεται, προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, και να την αντιγράψει στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2022

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΓΤΕ και αιτούντες

Θεοφάνης Πολύζος                                                                  Βενετσιάνος Δεκούλος          

    Πρόεδρος του ΔΣ                                                                           Γεν.Γραμματέας του ΔΣ

Τελευταία Άρθρα

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Άρθρα