Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Συνάδελφοι,

εύκολο είναι να λαϊκίζεις, εύκολο είναι να δημαγωγείς. Εύκολο είναι να ψεύδεσαι.

Όμως μια λαϊκή παροιμία λέει «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Για να είμαστε σαφείς, τα γραφόμενα των 4 μελών του Δ.Σ. κ.κ. Ευθυμίου, Πολύζο, Γεωργούλη, Καραηλίδη να μοιράσουμε τα ιμάτια του Συλλόγου, μας θυμίζουν τη ρήση “Τσοβόλα δώστα όλα” !

Αυτό δεν εμπνέει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Για εμάς η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα ήταν, είναι και παραμένουν αταλάντευτες για την παράταξή μας.

Ζητούν να αμείβεται έστω και η μία ημέρα απεργίας. Ρωτάμε : σε ποιο σύλλογο γίνεται αυτό; η οποιαδήποτε κάλυψη της απεργίας γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό που έχει ο κάθε Σύλλογος. Και εμείς έχουμε έναν Κανονισμό ο οποίος τροποποιήθηκε το 2006, εγκρίθηκε από το Δ.Σ. και μέλος τότε της Επιτροπής ήταν και ο συν. Πολύζος Θεοφάνης, ως Αντιπρόεδρος του ΣΥΓΤΕ τότε.

Παλαιότερα σε Δ.Σ. ο κ. Καλόγηρος είχε αναφερθεί να αμείβονται 5 μέρες αντί για 6 αντέδρασαν όλα τα μέλη του ΔΣ. ακόμα και μέλη της παράταξής μας.

Από την άλλη μας λένε να μοιράσουμε τα χρήματα του Απεργιακού Ταμείου. Μα πώς θα γίνει αυτό; αυτό που προτείνουν είναι λαϊκισμός στη χειρίστη μοορφή του!

Είναι και παράτυπο και παράνομο. Και από την άλλη μας ψέγουν για αντικαταστατικές ενέργειες! Αυτή η ενέργεια που προτείνουν τι είναι;

Και μας κατηγορούν ότι θα κάνουμε παροχές παραμονές των εκλογών! Όταν δώσαμε σε όλους τους συναδέλφους, τα δώσαμε όχι από χρήματα του απεργιακού.

Δηλαδή όταν δίνουμε εμείς τα χρήματα, με οποιαδήποτε μορφή παροχής, είναι μεμπτό! Αν τα μοιράσουμε αντικαταστατικά και σύμφωνα με τη δική τους λογική δεν είναι μεμπτό!!! Συνάδελφοι εδώ παίζεται το θέατρο του παραλόγου.

Το να μοιράσουμε τα χρήματα του Απεργιακού – που δεν νομιμοποιούμαστε – δεν είναι εκμαυλισμός και εξαγορά συνειδήσεων όπως έγραψαν σε ανακοινώσεις τους ;;;

Εκτός αν σκέπτονται κάτι άλλο! Μήπως δεν θέλουν να υπάρχει σύλλογος; Αυτό τους βολεύει; ε δεν θα τουςπεράσει!

Προσπαθούν παντοιοτρόπως, με ανύπαρκτα στοιχεία και ανέξοδες καταγγελίες, να βλάψουν το προεδρείο. Μα δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο βλάπτουν μόνο το σύλλογο που είμαστε όλοι μέλη;

Βεβαίως εμείς θα πραγματοποιήσουμε ακόμα μια φορά έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την τροποποίηση του καταστατικού και προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα, θα κάνουμε και τις σχετικές μας προτάσεις για μείωση της εισφοράς προς το Σύλλογο και πολλά άλλα.

Προτάσεις ρεαλιστικές, με πλήρη ανάλυση των οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος του Απεργιακού.

Συνάδελφοι, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τα πάντα. Γιατί δεν θέλουμε να καταργήσουμε κανενός είδους παροχή προς όλους εσάς. Για να μπορούμε να δίνουμε τα 80 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων παιδιού ή να πραγματοποιήσουμε παιδικές εορτές ή να βραβεύσουμε τους αριστεύσαντες ή να δώσουμε δώρο στις γυναίκες ή να κάνουμε επιδοτήσεις.

Ασφαλώς θα βρούμε και τρόπο για να πάρουν χρήματα ακόμα μία φορά και οι συνάδελφοι που δεν έχουν παιδιά ή που είναι ανύπαντροι, οι οποίοι είναι και οι πιο αδικημένοι ως προς τις παροχές.

Για αυτό καλούμε τους πάντες να δώσουν το παρόν.

Απευθυνόμαστε στις γυναίκες συναδέλφισσες και τους ζητάμε να ρωτήσουν τα 4 μέλη του Δ.Σ. Πολύζο, Ευθυμιου, Γεωργούλη, Καραηλίδη, αν ψήφισαν το δώρο που τους δόθηκε την Ημέρα της Γυναίκας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το λοιδορούν!

Εμείς κάναμε αυτό το δώρο για να σας τιμήσουμε συναδέλφισσες. Και πάντα θα σας τιμούμε.

Προτιμούμε να τα δίνουμε στα μέλη μας παρά στα κινητά τηλέφωνα που κάποιος συνδικαλιστής επιθυμούσε. Ή όπως πρότειναν να δώσουμε τις εισφορές ενός μήνα στους πρόσφυγες! Να τα δώσει από το μισθό του !

Συνάδελφοι, με αίσθημα ευθύνης και μέριμνας, παρουσιάζουμε τη γνωμάτευση του νομικού μας συμβούλου, η οποία σαφέστατα αναφέρει ότι για να προχωρήσει η οποιαδήποτε διαδικασία, όπως μείωση της εισφοράς κλπ πρέπει να γίνει πρώτα τροποποίηση του καταστατικού.

Σε συνέχεια σχετικού ερωτήματός σας επί του ζητήματος της διαδικασίας για τη μείωση της συνδρομής των μελών, επισημαίνουμε:

Το ζήτημα του προσδιορισμού του ύψους της συνδρομής προβλέπεται καταρχήν στο άρθρο 7 παρ. 1 του Καταστατικού του Συλλόγου, σύμφωνα με το οποίο, το ύψος της μηνιαίας συνδρομής των μελών καθορίζεται από τη Γενική Συνέλευση.

Περαιτέρω στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι το ύψος της μηνιαίας συνδρομής και μέχρι την τυχόν τροποποίησή της από τη Γ.Σ. καθορίζεται σε ποσοστό 0,75% επί των μηνιαίων αποδοχών των μελών.

Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτουν τα εξής: Η μείωση της συνδρομής μπορεί καταρχήν να αποφασιστεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι στο αρχικό και μη τροποποιηθέν μέχρι και σήμερα καταστατικό του Συλλόγου, προβλέπεται συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού της συνδρομής, η πρόβλεψη με την οποία καθορίζεται αυτή σε συγκεκριμένο ποσοστό επί των αποδοχών των μελών, απέκτησε το χαρακτήρα καταστατικής διάταξης. Επομένως, ενδεχόμενη τροποποίηση του ύψους της συνδρομής απαιτεί μεν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία όμως θα πρέπει να λαμβάνεται με τις προϋποθέσεις απαρτίας και πλειοψηφίας της Γ.Σ. που προβλέπονται  για την περίπτωση της τροποποίησης καταστατικού και όχι των σύνηθων αντίστοιχων προϋποθέσεων για τις τακτικές Γ.Σ… Οι προϋποθέσεις αυτές (για την τροποποίηση του καταστατικού) προβλέπονται στο άρθρο 18 παρ. 7 του καταστατικού, που προβλέπει ότι: «Στην περίπτωση διάλυσης του σωματείου ή τροποποίησης του καταστατικού απαιτείται η παρουσία του ημίσεως τουλάχιστον των μελών και η πλειοψηφία των 3/4  των παρόντων.»

Η ανωτέρω ερμηνεία άλλωστε είναι σύμφωνη και με το πνεύμα των συγκεκριμένων διατάξεων του καταστατικού, που δεδομένου ότι προέβλεψαν με ακρίβεια το ύψος της συνδρομής (κατά τον ανωτέρω τρόπο), δεν μπορεί να επιτρέπουν την τροποποίηση με τις συνήθεις προϋποθέσεις απαρτίας και πλειοψηφίας της Γ.Σ., ήτοι την τροποποίηση για παράδειγμα με απόφαση τόσο λίγων μελών, όσων προβλέπονται για την απαρτία της τρίτης κατά σειρά Γ.Σ. (μόλις 120).

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Καρούζος

Νομικός Σύμβουλος

Κανένας Σύλλογος δεν ενεργεί αυθαίρετα όπως εσείς το θέλετε. Και μιλάτε εσείς για τήρηση της νομιμότητας. Αυτά που προτείνετε είναι τήρηση της μη νομιμότητας!

Σας προκαλούμε, αν έχετε διαφορετική άποψη, είμαστε έτοιμοι να πάμε ακόμα και στο Δικηγορικό Σύλλογο.

Για να τελειώσουν τα ψέματα, οι δημαγωγίες, τα παραμύθια, οι λαϊκισμοί και τα ψεύδη. Γιατί οι ρύποι όλων αυτών δημιουργούνν πραγματική ασφυξία.

Τα δικά σας χρήματα συνάδελφοι εν ενεργεία να τα δώσουμε στους συνταξιούχους όπως προτείνουν τα 4 μέλη; εκτός από το ότι είναι ενέργεια παράτυπη και παράνομη… μα δεν ντρεπόμαστε λίγο!

Οι συνταξιούχοι όταν ήταν εν ενεργεία πήραν ότι δικαιούνταν στο πνεύμα της ανταποδοτικότητας.. Εσείς κ. Ευθυμίου, κ. Πολύζο, κ. Γεωργούλη και κ. Καραηλίδη, ενδιαφέρεστε για τους συνταξιούχους τελικά ή για τους εν ενεργεία;

Για τους συνταξιούχους ας μεριμνήσει το Ταμείο. Και έρχονται αποκαλύψεις. Εδώ θα δούμε αυτό που λένε «Άμα θέλεις παπα – Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Ανδρο»

Τέρμα η λάσπη στον ανεμιστήρα κύριοι. Δεν κολλάει σε εμάς

Και αλήθεια, πώς δέχεστε εσείς επαναστάτες να αποφασίζουν οι 8 από τα 9 μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου που είναι συνταξιούχοι, για τους εν ενεργεία; εκεί που είναι η ευαισθησία σας; χάθηκε; την πήρε ο άνεμος και πέταξε; εύκολο είναι να πετάμε στον αέρα επιταγές υποσχέσεων, οι οποίες δεν έχουν αντίκρισμα.

Συνάδελφοι εδώ είμαστε με θέσεις, απόψεις και προτάσεις. Ενεργούσαμε και θα ενεργούμε με όραμα και όχι με ψεύδος. Με αλήθεια και με διαφάνεια. Και να γνωρίζετε κύριοι ότι από εδώ και πέρα, τέρμα η αντοχή της ανοχής σε όλα τα ζητήματα.

Τέλος, επειδή οι συγκεκριμένοι κύριοι γράφουν ότι μπορεί να αποφασίσει το Δ.Σ. για να δώσει τα χρήματα… Πλάνη οικτρά και ψεύδος! Ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή το κάνουν σκοπίμως. Για εμάς και τα δυο δεν είναι σύννομα. Όλα αυτά οδηγούν σε μια επικινδυνότητα για το θεσμό του συλλόγου που τόσο είναι απαραίτητο σήμερα να υπάρχει σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

Τους προτρέπουμε να διαβάσουν τον κανονισμό του απεργιακού που λέει ότι το Δ.Σ. αποφασίζει για να δώσουμε τα χρήματα σύμφωνα με τον κανονισμό και τίποτε άλλο. και αυτό γίνεται όλα τα χρόνια. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Εκτός νομιμότητας.

Το προεδρειο του ΣΥΓΤΕ

Μ. Μπακατσούλα, Κ. Κονιστής, Β. Δεκούλος, Γ. Σιαμπάνη, Ε. Χριστοδουλοπούλου

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα