Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ.Σ. ΤΑΠΓΤΕ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

logotipo sygte

ΑΘΗΝΑ 7/3/2018

ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ– ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Στις 23/2/2018 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με την παρουσία των δικηγόρων του Ταμείου, κ. Τοκατλίδη ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της αγωγής κατά της Τράπεζας και του κ. Τσουκαλά ο οποίος είναι ο σημερινός νομικός σύμβουλος. Επίσης παρευρέθηκε και ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου μας.

-Σημειώνουμε ότι στην συνεδρίαση συμμετείχαν όλα τα μέλη του ΔΣ του σωματείου μας πλην του Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας (ΔΗ.ΣΥ) ο οποίος αν και ήταν στον χώρο δεν κάθισε στο τραπέζι ούτε έκανε κάποια τοποθέτηση ή παρέμβαση αλλά ούτε και αιτιολόγησε αυτή του τη στάση.

Αυτή η τακτική συνάδελφοι απέναντι στο φλέγον ζήτημα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας είναι καταδικαστέα για εμάς καθώς περνάει το μήνυμα της αποχής, θυμίζοντας μας κάποιους παλαιότερους συνδικαλιστές που απέτρεπαν τους συναδέλφους να προσέλθουν στις Γενικές Συνελεύσεις.

-Έγινε ενημέρωση από τον Κο Τοκατλίδη για την απόφαση της αγωγής του Ταμείου κατά της Τράπεζας βάσει της οποίας διεκδικεί €39 εκατομμύρια που πρωτόδικα απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο και ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας. Κατά την εκτίμησή του η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας χρήζει αυστηρής κριτικής καθώς δεν είναι νομικά ικανοποιητική σε επίπεδο αιτιολόγησης και τεκμηρίωσης του σκεπτικού της.

Η Πρόεδρος κα Τρίγκα μας ενημέρωσε ότι στις προθέσεις της είναι να ασκήσει το Ταμείο έφεση κατά της απόφασης και να διεκδικήσει την αγωγή μέχρι τέλους.

Επίσης βάσει των ερωτήσεων που θέσαμε σαν ΔΣ η ενημέρωση της Προέδρου συμπεριέλαβε και τα εξής:

-Οι εν ενεργεία συνάδελφοι που είναι μέλη του Ταμείου και καταβάλουν εισφορές αριθμούν μέχρι σήμερα τους 260 περίπου χωρίς να υπολογίζονται οι συνάδελφοι που αποχωρούν με την εθελουσία η οποία είναι σε εξέλιξη. Οι συνάδελφοι που έχουν αποχωρήσει από την τράπεζα και είναι στην αναμονή για το Εφάπαξ αριθμούν τους 800 περίπου.

-Λαμβάνοντας υπόψη και την γνώμη του νομικού συμβούλου του Ταμείου κ.Τσουκαλά η Πρόεδρος είπε ότι σε περίπτωση που παραιτηθεί κάποιος από μέλος του Ταμείου και συνεχίσει να εργάζεται στην Τράπεζα, σύμφωνα με το άρθρο 27 του καταστατικού εκπίπτει των δικαιωμάτων λήψης βοηθημάτων. Επίσης θα δικαιούται την εφάπαξ παροχή- εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις- κατά το χρόνο που θα αποχωρήσει από την Τράπεζα και σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις λήψης του εφάπαξ δικαιούται να λάβει το ποσό που αντιστοιχεί μόνο στις δικές του εισφορές και όχι στις εισφορές του εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού.

-Οι συνάδελφοι που έχουν λάβει προκαταβολή και πληρώνουν τόκους, αν αποχωρήσουν από το Ταμείο ενώ εργάζονται ακόμα στην Τράπεζα, εξακολουθούν να οφείλουν την προκαταβολή και υπάρχει το ενδεχόμενο στην περίπτωση που γίνει εκκαθάριση να τους ζητηθεί να επιστρέψουν το ποσό.

– Το ποσό που αντιστοιχεί στα εν αναμονή μέλη ανέρχεται στα €40 εκατομμύρια ενώ το ποσό των υποχρεώσεων του Ταμείου από δικαστικές αποφάσεις ανέρχεται στα € 2,2 εκατομμύρια. Οι λογαριασμοί του Ταμείου είναι δεσμευμένοι πράγμα που καθιστά την τακτοποίηση των οικονομικών του υποχρεώσεων δυσχερή. Υπάρχουν χρέη προς την Εφορία και το ΙΚΑ.

-Από πλευράς του Συλλόγου τέθηκε το θέμα της Τροποποίησης του Καταστατικού προκειμένου να μειωθεί το ποσό του εφάπαξ αλλά λάβαμε την απάντηση από την Πρόεδρο και τον νομικό σύμβουλο του Ταμείου ότι, η όποια τροποποίηση δεν θα ισχύσει για τους εν αναμονή συναδέλφους γιατί έχουν γεγενημένες απαιτήσεις. Επίσης στην περίπτωση που έλθει σχέδιο τροποποίησης για μείωση του εφάπαξ δεν πρόκειται να ψηφισθεί από τους εν αναμονή συναδέλφους οι οποίοι έχουν το δικαίωμα ψήφου και είναι σε αριθμό τριπλάσιοι περίπου από τους εν ενεργεία.

Για όλα τα πιο πάνω ζητήματα για τα οποία μας ενημέρωσε η Πρόεδρος και οι νομικοί σύμβουλοι του Ταμείου Αλληλοβοηθείας εμείς σαν Σύλλογος επιφυλασσόμαστε. Επίσης μετά από την Γενική  Συνέλευση της 10ης Μαρτίου 2018 θα εξετάσουμε και θα εκτιμήσουμε, με την βοήθεια του νομικού μας συμβούλου, όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Ταμείο προκειμένου να πάρουμε θέση.

Συνάδελφοι εν ενεργεία που συνεχίζετε και καταβάλλετε εισφορές στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας:

-Είναι καθοριστικής σημασίας  η συμμετοχή σας στην Γ.Σ που έχει αναγγείλει το Ταμείο με καταληκτική ημερομηνία στις 10/3/2018.

-Είναι αναγκαία η παρουσία σας στη ΓΣ του Ταμείου ώστε να σας δοθεί η δυνατότητα να ζητήσετε να ενημερωθείτε για να κρίνετε και να αποφασίσετε εσείς οι ίδιοι για τις εισφορές που έχετε καταβάλει και συνεχίζετε να καταβάλλετε.

-Μη ζητάτε τηλεφωνικές επικοινωνίες και αφήνετε τα δικαιώματα σας στην τύχη. Ο εφησυχασμός που έδειξε η πλειοψηφία των συναδέλφων τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά το 2013 και η παραχώρηση της δύναμης της ψήφου της σε εργολάβους συμφερόντων συνδικαλιστές, είχε σαν αποτέλεσμα την σημερινή μη αναστρέψιμη κατάσταση που τώρα βρίσκουμε μπροστά μας.

-Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν άκουσε τις προτάσεις που είχαν φέρει ορθολογιστές συνδικαλιστές και συγκεκριμένα η προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου το 2013, για Τροποποίηση του Καταστατικού και μείωση του εφάπαξ στα όρια των ατομικών και εργοδοτικών εισφορών.

Αντί αυτού  επαναπαύθηκε στην ενημέρωση που παρείχαν οι εργολάβοι συμφερόντων συνδικαλιστές, οι οποίοι με την επικίνδυνη τακτική τους αφενός οδήγησαν πλειάδα συναδέλφων στην έξοδο, χαρίζοντας στον εργοδότη την εισφορά του 5% και μειώνοντας τα έσοδα του Ταμείου και αφετέρου κατάφεραν να μην μειωθεί ποτέ το εφάπαξ, πράγμα που ήταν ότι πιο καταστροφικό για την βιωσιμότητα του.

Σας υπενθυμίζουμε ότι αυτοί οι συνδικαλιστές σήμερα έχουν κάνει αγωγή κατά του Ταμείου και διεκδικούν εφάπαξ, κατά πολύ μεγαλύτερο των ατομικών και εργοδοτικών εισφορών τους, σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό.

Αν είχε γίνει Τροποποίηση του Καταστατικού συνάδελφοι το 2013 σήμερα δεν θα διεκδικούσαν οι εν αναμονή συνάδελφοι με αγωγές μεγάλο εφάπαξ και προφανώς θα επαρκούσαν τα διαθέσιμα του Ταμείου για να τύχουμε αυτής της απολαβής και οι εν ενεργεία.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10/3/2018

 

 

3η και  καταληκτική Γ.Σ. το ΣΑΒΒΑΤΟ 10/3/2018

και ώρα 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΤΑΠΓΤΕ

(ΣΟΛΩΜΟΥ 20-1Ος όροφος ) με ελάχιστο αριθμό για επίτευξη

απαρτίας τα 120 μέλη.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017-ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΕΛΩΝ ΔΣ & ΕΕ

2) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017.ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018

3) ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

4) ΠΟΡΕΙΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΑΠΓΤΕ

.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  .

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα