Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 ΕΞΩΔΙΚΟ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 

Αθήνα 24 Νοεμβρίου  2020

 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Ο ΣΥΓΤΕ απέστειλε εξώδικο διαμαρτυρίας στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο και σας αποστέλλουμε συνημμένα. Η τράπεζα Πειραιώς θέτει σε αναγκαστική άδεια τους συναδέλφους μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και παράλληλα τους εξαναγκάζει ως 30/11 να λάβουν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου βαφτίζοντας την απώλεια εργασίας ως πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης.

Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης που θέτει τους συναδέλφους μας σε αναγκαστική άδεια και την τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης «Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Γενικής Πειραιώς» (Σ.Υ.Γ.Τ.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σολωμού 20), με Α.Φ.Μ. 090162532 της Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών, όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο.

ΠΡΟΣ

Την ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Αμερικής 4), όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο.

Με έκπληξη λάβαμε γνώση της από 20.11.2020 επιστολής σας προς μέλη μας, εργαζόμενους σε καταστήματα που αποφασίσατε να διακόψετε την λειτουργία τους, με την οποία τους προτείνετε τις, κατ’ ευφημισμό, «εναλλακτικές δυνατότητες» α) να μετακινηθούν σε απομακρυσμένα κατάστημα της Τράπεζας εκτός του τόπου διαμονής τους, θέτοντας μάλιστα αυστηρή προθεσμία υποβολής αίτησης ως τις 30/11/2020 και β) να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Μάλιστα η πρώτη εναλλακτική συνοδεύεται με υποχρεωτική άδεια των συναδέλφων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για τις ανακοινωθείσες κενές θέσεις εργασίας.

Η ως άνω επιστολή σας στάλθηκε στους συναδέλφους, κατά παράβαση του νόμου, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση του σωματείου μας και ασφαλώς χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση, καθώς στο σωματείο μας ανακοινώθηκε τυπικά η ειλημμένη απόφασή σας λίγες ώρες πριν την αποστολή της επιστολής σας.

Η τακτική σας αυτή, η οποία αποτελεί αντιγραφή της περυσινής σας ακραία κακόπιστης στάσης στα RBU, μας αναγκάζει για άλλη μια φορά να διαμαρτυρηθούμε έντονα.

Η άρνησή σας να αξιοποιήσετε όλες τις υφιστάμενες δυνατότητες υπηρεσιακής ένταξης και αξιοποίησης των ικανών και έμπειρων συναδέλφων σε θέσεις εργασίας εντός του τόπου διαμονής τους και σύμφωνα με τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και η προσφυγή σας στο επαχθές μέτρο της αναγκαστικής άδειας, που συνοδεύεται από έντονες πιέσεις για αποδοχή της εθελούσιας εξόδου, συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, παραβίαση του Κανονισμού Εργασίας και σαφώς κακόπιστη τακτική, που πλήττει βασικά βιοτικά συμφέροντα των συναδέλφων και προσβάλλει την προσωπικότητά τους.

Εν μέσω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και ενώ όλοι οι πληττόμενοι συνάδελφοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους και με κίνδυνο της υγείας τους παρείχαν τις υπηρεσίες τους για την ομαλή λειτουργία του δικτύου σε ακραία αντίξοες συνθήκες, εσείς επιλέξατε να τους «ανταμείψετε» με υπηρεσιακή και ψυχολογική εξουθένωση, δείχνοντάς τους τον δρόμο της ανεργίας.

Οι ως άνω προτάσεις σας με τον ψευδεπίγραφο και παραπειστικό χαρακτηρισμό των «εναλλακτικών δυνατοτήτων» καταδεικνύουν την προσχηματική χρησιμοποίηση της, τουλάχιστον ατυχούς, επιλογής σας για κλείσιμο σειράς καταστημάτων του δικτύου προκειμένου να εξαναγκαστούν οι συνάδελφοι να αποδεχθούν την απώλεια της εργασίας τους και την ανεργία, που βαφτίσατε «πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης».

Για μια ακόμα φορά δείχνετε ότι εμπαίζετε τους υπαλλήλους σας παρουσιάζοντας τον εξαναγκασμό ως οικειοθελή επιλογή. Για μια ακόμα φορά χρησιμοποιείτε την αναγκαστική άδεια ως όπλο ψυχολογικής εξόντωσης των εργαζομένων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των σχεδιασμών σας. Για μια ακόμα

φορά αδιαφορείτε για τους ανθρώπους που στήριξαν άοκνα την Τράπεζα και εγκαθιδρύετε καθεστώς φόβου και απειλητικής πίεσης στους χώρους εργασίας. Οι έως προχθές αξιέπαινοι επαγγελματίες μετατράπηκαν αυτοστιγμεί σε παρίες που δεν χωρούν στην τράπεζα και τίθενται σε αναγκαστική άδεια, βλέποντας μπροστά τους τον δρόμο της ανεργίας. Η μεταχείριση που επιφυλάσσετε στους υπαλλήλους σας είναι εκτός από παράνομη και ακραία κακόπιστη.

Η συρρίκνωση εξάλλου του δικτύου αποτελεί ενέργεια πολλαπλά επιζήμια και αντικοινωνική, ιδίως σε συνδυασμό με το ότι δεν μεριμνήσατε για την εκπόνηση αξιόπιστου σχεδίου αξιοποίησης του προσωπικού των καταργούμενων καταστημάτων.

Ενόψει των παραπάνω, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την παράνομη και κακόπιστη τακτική σας.

Σας δηλώνουμε ότι έχετε υποχρέωση, νομική και ηθική, έναντι των εργαζομένων σας να διασφαλίσετε τις θέσεις εργασίας τους και να προστατεύσετε την προσωπικότητά τους.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε τη στάση σας, να αποσύρετε τις ως άνω επιστολές, να εγκαταλείψετε την τακτική της άσκησης ψυχολογικής πίεσης και να ανακαλέσετε την απόφασή σας για θέση των συναδέλφων σε αναγκαστική άδεια.

Σας καλούμε τέλος να προχωρήσετε άμεσα, με διαφάνεια και τηρώντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης, στην τοποθέτηση των συναδέλφων σε θέσεις εργασίας κοντά στον τόπο κατοικίας τους, συνεκτιμώντας μεταξύ άλλων την προϋπηρεσία, τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα, τις οικογενειακές και οικονομικές τους ανάγκες και με σεβασμό στα καλώς νοούμενα συμφέροντα, στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα όπου απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς την στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.

Αθήνα, 24 του Νοέμβρη 2020

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα