Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ & ΕΠΙΔΟΜΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ

22 Μαρτίου 2023

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Δεδομένης της υψηλής κερδοφορίας της Τράπεζας σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα θα θέλαμε να επισημάνουμε την σημαντική συνδρομή των εργαζομένων στην δημιουργία αυτής της κερδοφορίας. Οι εργαζόμενοι για τα κέρδη αυτά θυσιάστηκαν και πρωτίστως αυτοί που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Τράπεζα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η Τράπεζα μέσα σε ένα χρόνο προχώρησε σε 3η απόσχιση μειώνοντας δραστικά το ανθρώπινο δυναμικό ενώ ταυτόχρονα δρομολογεί το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων προσφέροντας ανεργία στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που το δίκτυο στενάζει από την έλλειψη προσωπικού.

H Τράπεζα χρησιμοποιεί την ψηφιοποίηση ως άλλοθι για την συρρίκνωση του δικτύου και για την μείωση του προσωπικού, παραβλέποντας τον καθημερινό όγκο εργασιών που συγκεντρώνεται στα καταστήματα και έχει ως αποτέλεσμα την αφόρητη πίεση των εργαζομένων, που υπερβάλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πελατείας.  

Παράλληλα η Τράπεζα προσφέρει κρυφές αυξήσεις στους ολίγους. Όσο για τα ψιχία που προσφέρονται στο υπόλοιπο προσωπικό ασφαλώς και δεν πρόκειται περί αυξήσεων αφού δεν αφορούν σε μόνιμες και επαναλαμβανόμενες σε κάθε μισθοδοσία παροχές.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι κάθε Μάρτιο καταβαλλόταν απ΄όλες τις τράπεζες το επίδομα Ισολογισμού βάσει των κερδών των τραπεζών, το οποίο σταμάτησε να χορηγείται στα μνημονιακά χρόνια με την προϋπόθεση επαναφοράς του, όπως είχε δεσμευτεί η ΟΤΟΕ κατόπιν συμφωνίας με τις διοικήσεις των τραπεζών όταν αυτές επανέλθουν στην κερδοφορία. Ο ΣΥΓΤΕ ζητεί από φέτος την θεσμική κατοχύρωση του επιδόματος Ισολογισμού ποσοστιαία.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει από όλα τα σωματεία της Τρ.Πειραιώς κοινή κατεύθυνση και αγώνας για την επαναφορά του επιδόματος Ισολογισμού, δεδομένης μάλιστα αυτής της μεγάλης κερδοφορίας που παρουσιάζεται στα αποτελέσματα της Τράπεζας. Σημειώνουμε συνάδελφοι ότι η πρόσφατη  Επιχειρησιακή Σύμβαση καθώς και η Συλλογική Σύμβαση δεν κάλυψαν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των τραπεζοϋπαλλήλων στην Τρ.Πειραιώς που επί μια δεκαετία έχουν υποστεί μισθολογική μείωση.

Καλούμε για άλλη μία φορά τα σωματεία να αποφασίσουν κοινή γραμμή διεκδίκησης της θεσμικής εξασφάλισης του Ισολογισμού, ως μορφή ανταμοιβής των προσπαθειών των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε την μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξαν τα 5 σωματεία,

ΣΥ.ΓΤΕ – Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ – Ε.Σ.Ε.Τ.Π – Σ.Ε.Τ.Α.Π–Σ.Υ.Τ.Π(πρ. ΕΤΒΑ) στον Νομό Λάρισας για την τοποθέτηση των 5 συναδέλφων μας που ευρίσκονται σε αναγκαστική άδεια.

  • Οι εργαζόμενοι στον Νομό Λάρισας απέδειξαν με την  συμμετοχή τους  ότι αγνοούν τους επαγγελματίες καλοθελητές–εργολάβους της απεργοσπασίας.
  • Οι εργαζόμενοι στον Νομό Λάρισας αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι μαζί με τα συνδικάτα μπορούν να διασφαλίσουν την εργασία τους.

Θα συνεχίσουμε στην  ίδια κατεύθυνση.

                                   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα