Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤ/ΤΩΝ-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤ/ΤΩΝ-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

 

Αθήνα 23 Νοεμβρίου  2020

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την περασμένη Παρασκευή 20/11/2020 το σωματείο μας μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενημερώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, για την συμμετοχή στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου και για την υποχρεωτική άδεια που τίθενται οι συνάδελφοι οι οποίοι υπηρετούν στα καταστήματα που θα κλείσουν.

Η συζήτηση κρίνεται άγονη καθώς η Τράπεζα εμμένει στην επιλογή της για την υποχρεωτική άδεια διότι κατά την εκτίμηση της πάντα, δεν υπάρχουν θέσεις για να τοποθετηθούν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι αμέσως μετά το κλείσιμο των κατ/των και ως εκ τούτου, απαιτείται χρόνος για να τακτοποιηθούν.

Εμείς γνωστοποιήσαμε την θέση μας ότι δεν δεχόμαστε το καθεστώς της υποχρεωτικής άδειας, τακτική η οποία είναι αντίγραφο αυτής που εφαρμόστηκε στα RBU και ζητήσαμε οι συνάδελφοι να τοποθετηθούν άμεσα, σε πλησιέστερα καταστήματα αυτών που υπηρετούν μέχρι σήμερα.

Για να σταματήσει ο σχεδιασμός της Τράπεζας που στοχεύει στον εξαναγκασμό των συναδέλφων σε εθελουσία έξοδο, με το πρόσχημα του κλεισίματος των καταστημάτων αφού τους θέτει σε υποχρεωτική άδεια, θα πρέπει ΣΗΜΕΡΑ!!!, ΤΩΡΑ!!! η Ομοσπονδία και τα σωματεία της Πειραιώς να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν κοινό ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της τακτικής, που διαλύει τους τραπεζοϋπαλλήλους στην Πειραιώς και ανοίγει δρόμους και για άλλους συναδέλφους σε άλλες τράπεζες.

Η υποχρεωτική άδεια για τους συναδέλφους των οποίων τα καταστήματα κλείνουν είναι κλαδικό πρόβλημα και στοχεύει στην απώλεια των θέσεων εργασίας.

Η αντεργατική πρακτική της Πειραιώς ακολουθεί πιστά και είναι αντίγραφο της διαχείρισης που επέβαλε η Πειραιώς με τον τρόπο της στα  RBU . Το σωματείο μας για το ζήτημα των RBU πρωτοστάτησε και έδωσε πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό αγώνα και δεν συμφώνησε σε καμία αναγκαστική εθελουσία, που οδήγησε τους συναδέλφους μας στην μόνιμη ανεργία.

Όπως τότε έτσι και τώρα εμείς υποστηρίζουμε και ανακοινώνουμε ότι η συρρίκνωση του δικτύου κα της τράπεζας γενικότερα, αφορά όλους τους εργαζόμενους και θα αγγίξει κι αυτούς που σήμερα είναι εργαλεία πανικού προς τους συναδέλφους, τους οποίους επιχειρούν να οδηγήσουν με τα (χρήσιμα) τηλεφωνήματα στην έξοδο. Σήμερα χρειάζεται ενότητα, αγώνας και δράση. Χρειάζεται παρουσία των σωματείων με επιχειρήματα, εφαρμογή της νομοθεσίας και παρέμβαση στους θεσμούς.

Αυτός ο αγώνας είναι απαραίτητος και επίκαιρος σήμερα που στήνεται το ίδιο σκηνικό. Είμαστε οι πρώτοι που ζητήσαμε κοινό αγώνα με τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σωματεία και την ΟΤΟΕ αμέσως μόλις οι Διευθυντές και οι Περιφερειακοί άρχισαν να πιέζουν τους συναδέλφους για να αποχωρήσουν με την εθελουσία.

Η κυβέρνηση που έχει πολιτικές ευθύνες πρέπει να δώσει τέλος στην ανασφάλεια για το εργασιακό μας μέλλον και στην πίεση του εργοδότη, ο οποίος εκβιάζει με επιστολές, για έξοδο απ’ την εργασία μας, για τα αμαρτήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι οι τραπεζίτες.

Σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια πανδημία που πλήττει τον Ελληνικό λαό και  την οικονομία της χώρας, τα μεγαλοστελέχη της τράπεζας Πειραιώς κλείνουν καταστήματα, προκηρύσσουν εθελουσία και τηλεφωνούν στους συναδέλφους για να τους εξαναγκάσουν σε έξοδο, διασπείροντας τον πανικό.

Ο CEO με ανακοίνωση του είχε δηλώσει τα ακόλουθα για τους συναδέλφους στα καταστήματα,  που έδωσαν μάχη εν μέσω κορονοϊού με προσωπικό κόστος κάτω από αντίξοες συνθήκες και κράτησαν όρθια την τράπεζα και την ελληνική οικονομία στο πρώτο κύμα πανδημίας, πράγμα που κάνουν και τώρα: «Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους και τον καθένα ξεχωριστά, για την προσπάθεια, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύετε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ιδιαίτερα τους συναδέλφους μας στο δίκτυο καταστημάτων, που εξυπηρετούν αδιάλειπτα τους πελάτες μας κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη συνέχιση των εργασιών της Τράπεζας».  Τώρα αυτοί οι επαγγελματίες οδηγούνται σε υποχρεωτική άδεια, ενώ ταυτόχρονα εγκαταλείπονται χιλιάδες άνθρωποι στην επαρχία χωρίς εξυπηρέτηση και πρόσβαση σε τραπεζικές εργασίες ιδίως για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Δεν έχει το ηθικό δικαίωμα η εργοδοσία να εξωθεί τους εργαζόμενους εν μέσω υγειονομικής κρίσης σε ανεργία. Η τράπεζα κρατικοποιείται. Συμφωνεί η κυβέρνηση με το κλείσιμο των καταστημάτων και την εξώθηση των εργαζομένων στην ανεργία;

Τις πταίει; Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι  των 1.000€ για την κατάσταση στην τράπεζα αλλά οι διοικήσεις που αδυνατούν να την αναπτύξουν προς όφελος της ίδιας της τράπεζας, της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων. Το σωματείο μας δεν αποδέχεται την υποχρεωτική άδεια και καλεί τη Διοίκηση να τοποθετήσει τους συναδέλφους στα πλησιέστερα καταστήματα. Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στα σωματεία και στα υπερκείμενα όργανα για συνδικαλιστικό αγώνα με αγωνιστικό πρόσημο και προκήρυξη απεργίας.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ-ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΟΧΙ ΣΤΟΝ

ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ-ΑΜΕΣΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα