Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάπας Φραγκίσκος προς Ουγγαρία: Μην κλείνετε τις πόρτες σε ξένους και μετανάστες

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουγγαρία, χοροστάτησε σήμερα σε μια υπαίθρια θεία λειτουργία με πλήθος κόσμου και κάλεσε τους Ούγγρους να μην κλείνουν την πόρτα στους μετανάστες και σε ξένους, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την αντιμεταναστευτική πολιτική του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.

Για να δουν τον πάπα κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία πίσω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη και στα πέριξ αυτού–ενός εμβληματικού νεογοτθικού ρυθμού κτιρίου, συμβόλου της πρωτεύουσας που βρίσκεται πάνω στις όχθες του Δούναβη.

Ο πάπας προειδοποίησε για δεύτερη φορά στη διάρκεια της επίσκεψής του κατά του κινδύνου που ενέχει η άνοδος του εθνικισμού στην Ευρώπη λέγοντας ότι οι κλειστές πόρτες είναι κάτι επώδυνο και αντίθετες με το κήρυγμα του Ιησού.

Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία, θεωρεί εαυτόν προστάτη των χριστιανικών αξιών.

Έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει στη χώρα του να μετατραπεί σε μια «χώρα μεταναστών» – όπως ισχυρίζεται ότι έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο κήρυγμά του ο 86χρονος Φραγκίσκος είπε ότι αν οι Ούγγροι θέλουν να ακολουθήσουν τον Ιησού πρέπει να αποφύγουν «τις κλειστές πόρτες του ατομικισμού μας εν μέσω μιας κοινωνίας με αυξανόμενη απομόνωση, τις κλειστές πόρτες της αδιαφορίας μας προς τους αδικημένους και εκείνους που υποφέρουν, τις πόρτες που κλείνουμε σε εκείνους που είναι ξένοι ή διαφορετικοί από εμάς, στους μετανάστες ή στους φτωχούς».

Ο πάπας πιστεύει ότι οι μετανάστες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι και να ενσωματώνονται στην κοινωνία επειδή μπορούν να εμπλουτίσουν πολιτισμικά τις χώρες που τους φιλοξενούν και να ενισχύσουν τους μειούμενους πληθυσμούς της Ευρώπης.

Πιστεύει ότι ενώ οι χώρες έχουν δικαίωμα να προστατεύουν τα σύνορά τους, οι μετανάστες θα πρέπει να κατανέμονται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στην εξουσία από το 2010, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας διαφημίζει την προσήλωσή του στη θρησκεία και τη βούλησή του να υπερασπιστεί τον «χριστιανικό πολιτισμό» για να δικαιολογήσει την πολιτική του αποκλεισμού των μεταναστών.

Η κυβέρνησή του έχει υψώσει φράχτη στο σύνορο με τη Σερβία για να κρατήσει μακριά τους μετανάστες.

Στο κήρυγμά του ο Φραγκίσκος μίλησε για τις “κλειστές πόρτες προς τον κόσμο”.

Μετά τη θεία λειτουργία, ο πάπας απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, όπως συνηθίζει, και αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, που βρίσκεται στο ανατολικό σύνορο της Ουγγαρίας. Προσευχήθηκε εξάλλου για το καλό τόσο του ουκρανικού όσο και του ρωσικού λαού.

«Μέσα στις καρδιές των λαών και των αρχηγών τους βρίσκεται η επιθυμία να υπάρξει ειρήνη και να έχουν οι νεότερες γενιές ένα μέλλον με ελπιδα, όχι πόλεμο, ένα μέλλον γεμάτο λίκνα για μωρά και όχι τάφους, έναν κόσμο αδελφωμένο, όχι τείχη», κατέληξε ο ποντίφικας.

Η τριήμερη επίσκεψη του Φραγκίσκου είναι η πρώτη από τον περασμένο Μάρτιο που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με βρογχίτιδα.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα