Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ

 

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ

Αθήνα 5 Νοεμβρίου  2020

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

ΕΓΚΑΙΡΑ το σωματείο μας, μετά τις πρόσφατες μεταθέσεις συναδέλφων από κεντρικές υπηρεσίες σε θέσεις ταμιών στα καταστήματα [κίνηση η οποία ήταν μέρος του σχεδίου απομάκρυνσης εργαζομένων από την εργασία διότι όπως αποδείχτηκε με την τελευταία θέση της τράπεζας δεν χρειάζονται στο Δίκτυο] κάλεσε τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς σε κοινό αγώνα. Παραθέτουμε ακολούθως απόσπασμα από την προηγούμενη ανακοίνωση μας της 13/10/2020 με θέμα Μεταθέσεις στο Δίκτυο Καταστημάτων:

«καλούμε τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σωματεία σε συνεργασία και κοινό αγώνα για την ανατροπή αυτών των ενεργειών της Τράπεζας διότι όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να μην δίνουμε στον εργοδότη το πλεονέκτημα του διαίρει και βασίλευε. Ως εκ τούτου προτείνουμε να συνεργαστούμε ξεκινώντας από την υπογραφή ενός ΚΟΙΝΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ και στη συνέχεια να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, διότι δεν πρέπει να μείνει ο απόηχος των ανακοινώσεών μας αλλά να υπάρξει και δράση. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στο ότι γράψαμε και αναδείξαμε το πρόβλημα, το ζητούμενο είναι τι κάνουμε για την επίλυση του προβλήματος».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τράπεζας που παράγει αρνητικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των Τραπεζιτών για να τα διορθώσουν και απαιτεί την παρέμβαση της ΟΤΟΕ και την ενωτική δράση των σωματείων.

Τα επιχειρησιακά σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς έχουν 3 εκλεγμένα μέλη τους στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ και ένα μέλος στην ΓΣΕΕ τα οποία έχουν υποχρέωση, να συγκαλέσουν τα αρμόδια όργανα για να ληφθούν αποφάσεις, επειδή ο χαρακτήρας του εθελοντικού παραβιάζεται και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, να ξαναζήσουμε την αλήστου μνήμης εποχή των RBU η οποία παραμένει ακόμα ανοιχτή πληγή.

Εδώ θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προτιθέμεθα να επηρεάσουμε κανέναν συνάδελφο για το αν θα αποχωρήσει ή αν θα παραμείνει στην Τράπεζα διότι αυτό θα ήταν παρέμβαση στην προσωπική και οικογενειακή ζωή του κάθε εργαζόμενου. Σημειώνουμε μόνο ότι, ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός αν επιλέξει την εθελουσία έξοδο και πρέπει να μετρήσει πολύ καλά τα δεδομένα διότι υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί σε μόνιμη ανεργία.

 Εκ του ρόλου μας όμως ως σωματείο, δεν μπορούμε να μην στηλιτεύσουμε τη σημερινή πραγματικότητα στην Τράπεζα Πειραιώς που πολλοί συνάδελφοι μας υφίστανται συγκαλυμμένες πιέσεις με την μορφή παραινέσεων και πατρικών συμβουλών στις συνεντεύξεις που πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα, από τα ανώτερα στελέχη για να αποχωρήσουν με το πρόγραμμα της νέας εθελουσίας εξόδου

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο μετασχηματισμός της Τράπεζας δεν αφορά μόνο αυτούς τους συναδέλφους που καλούνται σε συνέντευξη αλλά και αυτούς που καλούν, δηλαδή αφορά όλους τους εργαζόμενους, από τον απλό υπάλληλο μέχρι και τον Ανώτερο Γενικό Διευθυντή

Αντικρούουμε το επιχείρημα ότι το προφίλ πολλών εργαζομένων δεν θα ταιριάζει πλέον με το προφίλ της Τράπεζας ερωτώντας τα εξής: Ταιριάζει το προφίλ αυτών που ενέκριναν τα θαλασσοδάνεια στο χώρο των τραπεζών και δεν ταιριάζει το προφίλ του απλού υπαλλήλου που εργάζεται στην πρώτη γραμμή και στηρίζει την Τράπεζα; Ποια είναι η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ;

Οι ευθύνες για την διόγκωση της Τράπεζας Πειραιώς με  πληθώρα τραπεζών και για την συγκέντρωση υπέρογκου ποσού κόκκινων δανείων είναι των προηγούμενων κυβερνήσεων και της προηγούμενης διοίκησης της, που δεν έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι πιέζονται τώρα σε άτακτη αποχώρηση καλούμενοι για άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο.

Σημειώνουμε εδώ ότι οι εργαζόμενοι που προέρχονται από την Γενική Τράπεζα διέθεσαν δις δραχμές και έγιναν ο 2ος μέτοχος μέσω του Ταμείου Αλληλοβοηθείας τους για να στηρίξουν την Τράπεζα και το αποτέλεσμα ήταν να εξανεμιστεί και το εφάπαξ τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, τα πολιτικά τα κόμματα που είναι υπεύθυνα για την διαχείριση των μνημονίων και την υπερχρέωση του ελληνικού λαού καθώς επίσης και τα συνδικάτα, να ενσκήψουν πάνω στο ζήτημα της Τράπεζας Πειραιώς και να στηρίξουν τους εργαζόμενους ενόψει της νέας πραγματικότητας.

 

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Πυκνώστε τις γραμμές του σωματείου μας για έναν έντιμο και καθαρό συνδικαλιστικό αγώνα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας στην εργασία. Το σωματείο μας όπως έκανε και με το ζήτημα των RBU θα δώσει το παρόν, θα συνεργαστεί με όλα τα σωματεία και με τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τους εργαζόμενους.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα