Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΣΥΓΤΕ-ΝΕΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ

ΝΕΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ

                                                                                                         Αθήνα 9 Ιουλίου 2021

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

-Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου κυκλοφόρησε συνδυαζόμενο με το κλείσιμο ενός μεγάλου αριθμού καταστημάτων ανά την Ελλάδα. Οι πρόσφατες μετακινήσεις επαληθεύουν πλέον όλες τις υποψίες μας για το λόγο που προκλήθηκαν. Δεδομένης της  συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων και ενόψει των εξελίξεων είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό την συνδιάσκεψη των επιχειρησιακών σωματείων και την ενιαία γραμμή και δράση, για την περίπτωση που η νέα εθελουσία καταστεί με αθέμιτους τρόπους υποχρεωτική.

-Καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες συναδέλφων και όχι μόνο αυτών των οποίων τα καταστήματα κλείνουν αλλά συναδέλφων που υπηρετούν σε άλλα καταστήματα, συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων όπως καθαριστριών, συναδέλφων με αναπηρία και συναδέλφων που έχουν προσληφθεί με ειδικό νόμο,  για σκληρές πιέσεις και για εκβιαστικά διλήμματα των εκπροσώπων της Διοίκησης, προκειμένου να αποχωρήσουν από την εργασία με εθελουσία έξοδο.  Σημειώνουμε επίσης ότι δέχονται πιέσεις για αποχώρηση και ταμίες καταστημάτων στα οποία δεν θα λειτουργούν πλέον ταμεία.

-Το επιχείρημα της εργοδοσίας ότι «δεν υπάρχει θέση εργασίας» και πρέπει οι εργαζόμενοι να επιλέξουν την εθελουσία διαφορετικά θα τεθούν υποχρεωτικά σε μακροχρόνια άδεια», κατά την εκτίμηση μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ναι μεν έχει συρρικνωθεί η Τράπεζα Πειραιώς και έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχει μειωθεί ούτε στο ελάχιστο ο όγκος των εργασιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν Μονάδες(και στον χώρο εργασίας και στην τηλεργασία) που το προσωπικό προσφέρει ατελείωτες ώρες εργασίας πέραν του ωραρίου καθημερινά, για να βγει η δουλειά.

Εδώ τίθενται τα εξής ερωτήματα:

  1. Γιατί δεν μπορεί να απορροφηθεί το προσωπικό που περισσεύει και να στελεχώσει υπηρεσίες που χρειάζονται υπαλλήλους;
  2. Υπάρχουν Μονάδες στην τράπεζα που απασχολούν ενοικιαζόμενους υπαλλήλους από εταιρείες;

Όπως διαφαίνεται τα στελέχη της Τράπεζας δεν τα απασχολεί καθόλου ο όγκος της δουλειάς ούτε το πόσες ώρες εργάζονται οι υπάλληλοι για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αλλά το μόνο που επιδιώκουν είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της μείωσης του προσωπικού. Άλλωστε από τη μία ο φόβος και η αβεβαιότητα που επικρατούν και από την άλλη η φιλοτιμία του προσωπικού βολεύουν την Τράπεζα και η δουλειά βγαίνει.

Αναφέρουμε εδώ και το φαινόμενο των χαμηλών αξιολογήσεων της μονάδας(Άσσος) που εφαρμόζουν κατά κόρον οι Διευθυντές και οι Περιφερειακοί κυρίως στο προσωπικό των καταστημάτων που κλείνουν. Είναι προφανές ότι είναι και αυτό μέρος του σχεδίου της Διοίκησης για εξαναγκασμό και άτακτη αποχώρηση του προσωπικού. Είναι δυνατόν όλοι οι υπάλληλοι ενός καταστήματος να είναι μειωμένης απόδοσης;;;!!!

Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους που έχουν βαθμολογηθεί με μονάδα και τους ενημερώνουμε ότι μπορούν να προχωρήσουν σε ένσταση σύμφωνα με την σχετική διαδικασία. Όποιος συνάδελφος χρειαστεί βοήθεια για το ζήτημα της ένστασης να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο.

Η εθελουσία είναι δικαίωμα και προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζομένου με τα δικά του προσωπικά και οικογενειακά κριτήρια και όχι υποχρεωτική επιλογή με τα  διλήμματα και τον εξαναγκασμό που θέτει η εργοδοσία. Ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει στην απόφαση που θα λάβει να αναμετρηθεί και με το ενδεχόμενο της μόνιμης ανεργίας. Επίσης όσοι συνάδελφοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση πρέπει να μπορούν να διασφαλίσουν τα απαιτούμενα ένσημα.

Το κλείσιμο των καταστημάτων στην επαρχία ανατρέπει παρελθοντικές δηλώσεις ότι η Πειραιώς θα διατηρήσει τα καταστήματα για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Η γιγάντωση της Πειραιώς δια της απορροφήσεως άλλων τραπεζών την περίοδο των μνημονίων συνοδεύτηκε με κυβερνητικές εξαγγελίες, ότι όχι μόνο δεν θα υποστεί βλάβη  και δεν θα συρρικνωθεί το δίκτυο καταστημάτων αλλά θα διατηρηθεί και θα εκσυγχρονιστεί εις όφελος των αγροτών και της πελατείας της υπαίθρου γενικότερα. Μέσα σε λίγα χρόνια όλες αυτές οι εξαγγελίες μετατράπηκαν σε κλείσιμο καταστημάτων αποσχίσεις και αναγκαστικές εθελούσιες!!!.

Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν κυβερνητικές και τραπεζικές, αποτυχημένες επιχειρηματικές επιλογές.

-Καλούμε τα μέλη μας που θα δεχθούν πιέσεις να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο μας. Εμείς θα είμαστε σε επαφή με τους εργαζομένους. Ο ΣΥΓΤΕ θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις του και θα στηρίξει τους εργαζόμενους σε νομικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο.

-Καλούμε την Διοίκηση της Τρ.Πειραιώς να σεβαστεί απολύτως τον Οργανισμό Προσωπικού, τις Επιχειρησιακές και τις Κλαδικές Συμβάσεις για την προστασία των θέσεων εργασίας.

-Καλούμε για άλλη μια φορά τα σωματεία της Πειραιώς σε κοινή συνεδρίαση, για το μέλλον των εργαζομένων στα καταστήματα που κλείνουν, στην περίπτωση που αυτοί δεν θελήσουν να λάβουν την εθελουσία. Ελπίζουμε αυτό να γίνει άμεσα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

 

               ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα