Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΣΥΓΤΕ-ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ

                                                                   Αθήνα 3 Φεβρουαρίου 2022

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις τράπεζες με την πρόσφατη Απόσχιση-Μεταφορά προσωπικού όπως την ονόμασε η Ομοσπονδία σε κοινή σύσκεψη.

Οι αντεργατικοί νόμοι που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η βούληση των μετόχων της τράπεζας για εξοβελισμό των εργαζομένων, και η υποχωρητικότητα της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος στην Πειραιώς(ΣΕΤΠ, ΣΕΤΑΠ, ΕΤΒΑ), λύνουν τα χέρια των τραπεζιτών για συνεχείς αποσχίσεις. Αν συνυπολογίσει κανείς και το νέο νόμο των απολύσεων που έφερε η σημερινή κυβέρνηση, δημιουργείται ένα σκοτεινό μέλλον για όλους τους εργαζόμενους. 

Ο ΣΕΤΠ, ο ΣΕΤΑΠ και ο σύλλογος της ΕΤΒΑ μετέτρεψαν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα!!! την κοινή συμφωνία του Οκτωβρίου 2021 των σωματείων της Πειραιώς, ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ και ΑΓΩΝΑΣ, ΣΕ  συμφωνία περίπου… INTRUM, αφαιρώντας το εθελοντικό και χωρίς καμία ρήτρα επαναπρόσληψης όλων των συναδέλφων, σε περίπτωση αποτυχίας του νέου σχήματος.

Οι αποφάσεις των μελών του ΣΥΓΤΕ είναι προς την σωστή πλευρά της ιστορίας: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ και ΑΓΩΝΑΣ με ενότητα και κοινή δράση όλων των συλλόγων, για την διατήρηση της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας εντός της τράπεζας.

Τα 3 σωματεία απέτρεψαν οποιαδήποτε αγωνιστική δράση για την μη απόσχιση.

  • Ρωτάμε τα σωματεία ΣΕΤΠ, ΣΕΤΑΠ και ΕΤΒΑ:

-Τα μέλη τους αποδέχονται αυτή την συμφωνία; Τα ρώτησαν?

-Θα υπάρξουν και άλλες αποσχίσεις και αν ναι, πως θα τις αντιμετωπίσουν;

-Θα συνεχίσουν να είναι θεατές?

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  • Η συμφωνία αυτή κατά την εκτίμηση μας ανοίγει τον δρόμο για αποσχίσεις, χωρίς καμία διάθεση αμφισβήτησης  ή διαμαρτυρίας και αγώνα των εργαζόμενων, από πλευράς των ΣΕΤΠ, ΣΕΤΑΠ και ΕΤΒΑ. Η τράπεζα στις διαπραγματεύσεις αυτές- έναντι της προηγούμενης συμφωνίας απόσχισης- εξασφάλισε μία γρήγορη και εύκολη συμφωνία από τους πρόθυμους του ΣΕΤΠ, από την οποία κερδίζει ο μέτοχος και γίνεται καθεστώς στην τράπεζα ένας  ασύλληπτος μετασχηματισμός σε βάρος των εργαζόμενων.
  • Η τράπεζα αξιοποίησε πλήρως την νομοθεσία και την υποχωρητικότητα του αντιπροσωπευτικού σωματείου και των συμμάχων του, δημιουργώντας προϋποθέσεις για άλλου τύπου διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Σημειώνουμε ότι οι αποσχίσεις και το κλείσιμο καταστημάτων αγγίζουν όλους τους εργαζόμενους.
  • Οποιοδήποτε συνδικαλιστικό έργο παράγουν στο εξής τα 3 σωματεία(παρεμβάσεις, εκδρομές κ.ο.κ)  δεν θα μπορέσει ποτέ να συμψηφίσει την ζημιά που έγινε με την συνολική στάση τους, σε σχέση με την εν λόγω συμφωνία.
  • Οι πολιτικές παρατάξεις της ΟΤΟΕ θα πρέπει να διατυπώσουν την κλαδική  θέση τους για τις αποσχίσεις των τραπεζών.
  • Η εποχή του συστημικού συνδικαλισμού που εδραιώθηκε στις τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια, που υπέγραφαν συμβάσεις οι κυρίαρχες πλειοψηφίες και δεν έδιναν λογαριασμό σε κανέναν, αφού η διασφάλιση της θέσεως εργασίας ήταν δεδομένη, πέρασε ανεπιστρεπτί. Η οποιαδήποτε υπογραφή σύμβασης σήμερα εν μέσω κατεδάφισης κεκτημένων, προϋποθέτει άλλης μορφής σωματεία από αυτά που γνωρίσαμε μέχρι τώρα,  όχι εργολαβίες αλλά συνεννοήσεις, για την διασφάλιση της θέσης εργασίας και των κεκτημένων. Προϋποθέτει επίσης αγωνιστική δράση και συμμαχίες με την κοινωνία όπως τόσα χρόνια διαλαλούσε το συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Ο ΣΥΓΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΟ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ,  ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα