Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ-ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

Αθήνα 29 Μαρτίου 2021

 

 

                                     ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ- ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Η αγωνία που διακατέχει τους εργαζόμενους της Τρ.Πειραιώς μετά την απόσχιση των RBU με τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που εφαρμόστηκαν και η ακολουθούμενη πρακτική της εργοδοσίας για εθελουσία έξοδο, έχει δημιουργήσει περιρρέουσα ατμόσφαιρα εργασιακής ανασφάλειας.

 

Επίσης οι συνεχείς και στοχευμένες μεταθέσεις εργαζομένων σε συγκεκριμένα καταστήματα των οποίων το κλείσιμο φημολογείται, οι πιέσεις για πωλήσεις, οι χαμηλές αξιολογήσεις, η περίπτωση της συν/φου στο ΤΤ  και το συνεχιζόμενο κλείσιμο καταστημάτων, έχουν δημιουργήσει στους εργαζόμενους εκτός της ανασφάλειας και ερωτηματικά για το αύριο στην εργασία.

 

Συγκεκριμένα:

 

Συνεχής συρρίκνωση του δικτύου στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια  για λόγους ελαχιστοποίησης του λειτουργικού κόστους, που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των θέσεων εργασίας και που δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου μένουν χωρίς τραπεζικές υπηρεσίες αγρότες, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, συνταξιούχοι.

 

Μεταθέσεις σε καταστήματα στην ίδια πόλη,  μεταθέσεις σε καταστήματα στον ίδιο νομό και σε νησιά, μεταθέσεις στον ίδιο νομό αλλά σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας, μεταθέσεις σε καταστήματα που φημολογείται έντονα ότι θα κλείσουν.

 

 

Πιέσεις για πωλήσεις και ανέφικτους στόχους στα καταστήματα εν μέσω πανδημίας και μάλιστα την στιγμή που η αγορά είναι κλειστή.

 

Αξιολόγηση μεγάλου ποσοστού εργαζομένων με το κατώτατο επίπεδο της σχετικής κλίμακας βαθμολογίας(Άσσοι).

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

-Η συγκέντρωση τόσων τραπεζών στην Τρ.Πειραιώς, εν μέσω μνημονίων, ήταν μια καθαρά πολιτική πράξη-απόφαση των κυβερνήσεων η οποία απέτυχε. 

Δεν ξεχνάμε τα μεγάλα λόγια του τύπου, ένας μεγάλος όμιλος που θα διασφαλίσει το μέλλον όλων των εργαζομένων οι  οποίοι θα ενταχθούν στο προσωπικό της Πειραιώς αξιοκρατικά!!!, ανάλογα με την προϋπηρεσία τους και τα προσόντα τους!!!!!, μία Μεγάλη Τράπεζα που θα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, που θα έχει και ο τελευταίος αγρότης στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας τραπεζικές υπηρεσίες!!!!!! κλπ.

Όχι μόνο δεν ίσχυσε τίποτα από τα παραπάνω αλλά έγινε το ακριβώς αντίθετο.

 

  • Τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και η Μεγάλη Τράπεζα πιέζει τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο για έξοδο από την εργασία.

 

  • Το ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας μειώνεται διαρκώς και είναι συνδικαλιστικά εγκαταλειμμένο στη βούληση της εργοδοσίας καθώς το θέτει προ αδιεξόδου με εξοντωτικές μεταθέσεις και το εξαναγκάζει σε εθελουσία έξοδο. Ταυτόχρονα ενώ οδηγούνται στην έξοδο εκατοντάδες εργαζόμενοι τα κενά καλύπτονται με εξωτερικούς υπαλλήλων τρίτων εταιριών και αναθέσεις έργων.

 

  • Η πλειοψηφία των υπαλλήλων των τραπεζών που συγχωνεύτηκαν όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν αξιοκρατικά αλλά απαξιώθηκαν πλήρως. Καταξιωμένοι υπάλληλοι και καταξιωμένοι διευθυντές με εμπειρία, με άριστα φύλλα ποιότητας για πολλά χρόνια και με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους, υποβιβάσθηκαν από την πρώτη στιγμή, βαθμολογούνται  με άσσους και φυσικά γι’ αυτούς δεν υπάρχει πλέον επαγγελματική εξέλιξη και βρίσκονται αντιμέτωποι με την εθελουσία για μόνιμη ανεργία. Αλήθεια όλοι αυτοί χάλασαν όταν εντάχθηκαν στην Τρ.Πειραιώς και έγιναν αυτομάτως κακοί υπάλληλοι; Μήπως αυτές οι αξιολογήσεις είναι ένα ακόμα επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας για να οδηγηθούν στην έξοδο οι εργαζόμενοι ως μη επαρκείς, όπως έγινε πρόσφατα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Μήπως οι ανέφικτοι στόχοι και οι πιέσεις για πωλήσεις στα καταστήματα εν μέσω πανδημίας και μέσα σε μια αγορά που είναι κλειστή εδώ και ένα χρόνο θα έχουν σαν αποτέλεσμα τις χαμηλές βαθμολογίες και τις σκληρές μεταθέσεις, με απώτερο σκοπό τον εξαναγκασμό σε έξοδο;

 

 

  • Το νέο σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας “Sunrise” δεν δεσμεύεται για καμία μέριμνα υπέρ των εργαζομένων για τους οποίους όπως διαφαίνεται υποκρύπτει περιπέτειες.

 

Σε αυτό τα σημείο θα θέλαμε να αναφερθούμε στην στάση δύο συνδικαλιστών του χώρου μας σχετικά με τις σκληρές μεταθέσεις των συναδέλφων:

 

  • Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά την οποία ο εκπρόσωπος του Αντιπροσωπευτικού Συλλόγου της Τρ.Πειραιώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή πολιτικού κόμματος  απάντησε ότι ,υπάρχουν λίγες; μεταθέσεις, όμως οι εργαζόμενοι πιέστηκαν λίγο αλλά δεν εκβιάστηκαν και προφανώς το επέλεξαν!!!!! και οι εργαζόμενοι αυτοί πληρώνονται για εργασία εκτός έδρας!!!!!.

 

Η τοποθέτηση αυτή του Αντιπροσωπευτικού Σωματείου όπως διατυπώθηκε δεν μας βρίσκει σύμφωνους σαν σωματείο διότι ταυτίζεται με τη θέση της Διοίκησης της Τράπεζας και  είναι μακράν την πραγματικότητας.

 

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν μετατεθεί χωρίς την θέλησή τους μακριά από τον τόπο κατοικίας και τις οικογένειες τους αλλά ορισμένοι εξ’αυτών έχουν  προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της τράπεζας για το ζήτημα.

 

Και βεβαίως δεν πρόκειται για απολαβές εκτός έδρας που ακούγοντας το κάποιος νομίζει ότι αφορά σε απολαβές πλέον της μισθοδοσίας αλλά για την καταβολή ενοικίου  για ορισμένο χρονικό διάστημα π.χ για διετία ή για καταβολή οδοιπορικών,  στους συναδέλφους που πηγαινοέρχονται διανύοντας 200 χλμ ημερησίως σε επικίνδυνους επαρχιακούς δρόμους, πράγμα που είναι κατά περίπτωση καθώς έγκειται στην ευχέρεια των κατά τόπους Περιφερειακών Διευθυντών και μάλιστα με όρους και προϋποθέσεις.

 

 Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι την συνταγή που εφαρμόστηκε στα RBU με τις μεταθέσεις, η τράπεζα συνεχίζει να την εφαρμόζει θέτοντας στους εργαζόμενους το δίλλημα, ή μετάθεση ή εθελουσία.

 

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Αντιπροσωπευτικού Συλλόγου κρίνεται ως περιφρόνηση για τους συναδέλφους των RBU που δεν επέλεξαν να πάνε στην INTRUM,  βάσει βεβαίως του εθελοντικού, που ανέφερε η σχετική σύμβαση η οποία υπογράφηκε και δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα, άλλοι να μείνουν άνεργοι, άλλοι να εξαναγκαστούν σε εθελουσία έξοδο και άλλοι να μετατεθούν πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας και τις οικογένειες τους ,ανά την Ελλάδα.

 

Οι συνδικαλιστές σε τέτοιου είδους συναντήσεις, υπό το βάρος της ευθύνης που έχουν εκπροσωπώντας χιλιάδες εργαζόμενους, δράττονται της ευκαιρίας να θέσουν τα ζητήματα που καίνε και να υποστηρίξουν τους ευάλωτους συναδέλφους.

 

  • Η προτροπή εκλεγμένου συνδικαλιστή με τον  Αντιπροσωπευτικό  Σύλλογο στη Βόρειο Ελλάδα στο ερώτημα εργαζομένων για τις συνέπειες και για το εργασιακό μέλλον μετά το το κλείσιμο καταστημάτων ήταν «αναζητήστε μεσολάβηση από πολιτικούς!!!!».

 

Εδώ τίθενται τα ερωτήματα: Υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις για ορισμένους συναδέλφους; Θα σωθούν λίγοι ; Και οι άλλοι;  Η προτροπή αυτή παρουσιάζει ως αδύναμο το συνδικαλιστικό κίνημα να υλοποιήσει τον σκοπό του που δεν είναι άλλος από την υποστήριξη των εργαζομένων. Η προτροπή αυτή επίσης απογοητεύει τους συναδέλφους, ειδικά τους πιο ευάλωτους, διότι τους δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν υπάρχει ελπίδα και ότι η Τράπεζα θα υλοποιήσει τα σχέδια της.

 

 

Οι δικές μας θέσεις είναι:

 

-Ανάπτυξη της Τράπεζας.

 

-Κανένα κλείσιμο καταστήματος.

 

-Να σταματήσουν άμεσα οι εκβιαστικές μεταθέσεις και τα διλλήματα από την Διοίκηση της Τράπεζας, ή μετάθεση ή εθελουσία.

 

-Να επιστρέψουν οι υπάλληλοι που μετατέθηκαν πρόσφατα και αυτοί που προέρχονται από τα RBU και μετατέθηκαν πριν από 1 έτος περίπου, στον τόπο κατοικίας τους.

 

-Να επιστρέψουν στην Τράπεζα οι υπάλληλοι που προέρχονται από τα RBU και εργάζονται με δανειστικές συμβάσεις στην PDS.

 

Απευθυνόμαστε για μια ακόμα φορά σε όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Τρ.Πειραιώς και ζητάμε εγρήγορση και κοινή συνδικαλιστική γραμμή, την οποία μέχρι στιγμής δεν την έχουμε δει και όχι με δική μας ευθύνη. Εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες στο κάλεσμα για κοινή δράση.

 

-Σημειώνουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να παροτρύνει και να οργανώσει σε σωματείο τους συναδέλφους μας που αποχώρησαν άτακτα από την Τρ.Πειραιώς και βρίσκονται σε μόνιμη ανεργία, αναζητώντας πολιτική λύση.

 

 

 

                                  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

 

 

 

 

 

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα