Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ – Σ.Υ.Γ.Τ.Ε: Αποδομούμε την δημιουργία τετελεσμένων- Εξώδικη διαμαρτυρία»

ΑΠΟΔΟΜΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

οι Σύλλογοι μας ΣΕΥΤΠΕ και ΣΥΓΤΕ  απέστειλαν, στις 18/11/2022, εξώδικη διαμαρτυρία (επισυνάπτεται) προς τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ως απάντηση στο εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε στους συναδέλφους μας που εργάζονται στα τμήματα Retail Operations Support (ROS) & Electronic Files Administration. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλούνται πιεστικά να απαντήσουν για το αν αποδέχονται την υπαγωγή τους σε πρόγραμμα εθελούσιας, με καταληκτική ημερομηνία την 22α Νοεμβρίου(!) ενώ ως μόνη εναλλακτική δίνεται η απόσχιση, παρόλο που δεν αποτελούν κλάδο.

Μάλιστα την απόφαση αυτή πρέπει να την λάβουν χωρίς να γνωρίζουν καν τον τόπο και τον τρόπο παροχής της εργασίας τους σε περίπτωση που αποσχιστούν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους Συλλόγους μας για την παράνομη απόσχιση όπως προβλέπεται από το ΠΔ 178/02, παρά μόνο μια ενημέρωση στα πλαίσια της τακτικής μηνιαίας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε και η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πραγματική ενημέρωση και διαβούλευση.

                Θα συνεχίσουμε, με έργα και όχι με λόγια, τον αγώνα μας για την προάσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων του συνόλου των  συναδέλφων μας στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Αγώνας μας για την προστασία των θέσεων εργασίας συνεχίζεται!

            Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

    Για το Δ.Σ του ΣΕΥΤΠΕ 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

  Μπεμπένης Εμμανουήλ                     Γοίλιας Ισίδωρος

               Για το Δ.Σ του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε

       Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

        Πολύζος Θεοφάνης                Δεκούλος Βενετσιάνος

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  – ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

1. Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης «Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Γενικής Πειραιώς» (ΣΥΓΤΕ), που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σολωμού 20), όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο.

2. Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης «Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς» (ΣΕΥΤΠΕ), που εδρεύει στην Αθήνα (Λ. Αλεξάνδρας 170, όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο.

ΠΡΟΣ

Την ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Αμερικής 4), όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο.

Πρόσφατα ανακοινώσατε την απόφασή σας να προχωρήσετε σε νέα απόσχιση, αυτή τη φορά του τμήματος Electronic Files και του τμήματος  Retail Operation Support (ROS),  αλλά και στο κλείσιμο πάνω από 10 καταστημάτων. Για τις αποφάσεις σας αυτές, που υπό τον μανδύα δήθεν αναγκών και επιχειρηματικών επιλογών, οδηγούν στην ανεργία συναδέλφους με μακρόχρονη πορεία και προσφορά στην Τράπεζα, αλλά και για την τακτική που ακολουθείτε για την υλοποίησή τους, διαμαρτυρόμαστε έντονα. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι έχουν τεθεί στο στόχαστρο, η ανεργία και η ανασφάλεια βαφτίζονται εναλλακτικές επιλογές και η δεκάλεπτη τηλεγραφική ανακοίνωση ειλημμένων αποφάσεων βαφτίζεται ενημέρωση και διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους. Για άλλη μια φορά επιδίδεστε σε στοχευμένες διώξεις συναδέλφων, που πλέον αποκτούν τον χαρακτήρα εκκαθαρίσεων, εφαρμόζοντας την τακτική της μεθοδευμένης δημιουργίας και στελέχωσης υπηρεσιών, διευθύνσεων ή τμημάτων που στη συνέχεια βαφτίζετε κλάδους και αποφασίζετε να «αποσχίσετε».

Οι εργαζόμενοι, χωρίς καμία απολύτως γραπτή ενημέρωση, χωρίς καμία πληροφορία για τις συνθήκες απασχόλησης και τον τόπο από τον οποίο θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην νέα εταιρία που ετοιμάσατε και για το μέλλον αυτής, καλούνται να «επιλέξουν» μεταξύ του άγνωστου και της ανεργίας, που εσείς αποκαλείτε «πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης». Εμπαίζετε τους υπαλλήλους σας παρουσιάζοντας τον εξαναγκασμό ως οικειοθελή επιλογή και χρησιμοποιείτε τον φόβο και την ανασφάλεια ως όπλα για την ψυχολογική εξόντωση των εργαζομένων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των σχεδιασμών σας. Αδιαφορείτε για τους ανθρώπους που στήριξαν άοκνα την Τράπεζα και εγκαθιδρύετε καθεστώς φόβου και απειλητικής πίεσης στους χώρους εργασίας.

Πιέζετε τους συναδέλφους να αποφασίσουν για το μέλλον τους και το μέλλον των οικογενειών τους μέσα σε λίγες μέρες χωρίς να έχουν πλήρη ενημέρωση, ούτε οι ίδιοι ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που τους εκπροσωπούν. Κι αυτό ενώ γνωρίζετε ότι πολλοί από τους συναδέλφους παρέχουν τις υπηρεσίες τους από την περιφέρεια, είτε με τηλεργασία είτε σε περιφερειακά καταστήματα και ότι η ένταξή τους στα τμήματα αυτά έγινε κατόπιν συμφωνίας με την ΟΤΟΕ ακριβώς για να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους μετά το κλείσιμο των καταστημάτων στα οποία υπηρετούσαν, ενώ παράλληλα άλλοι συνάδελφοι εργάζονται στην Αθήνα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και τις οικογένειές τους, υπηρετώντας την Τράπεζα με ευσυνειδησία κατόπιν μετεγκατάστασης.

Ενόψει των παραπάνω διαμαρτυρόμαστε έντονα, για ακόμη μία φορά, για την παράνομη και κακόπιστη τακτική σας που πιέζει ασφυκτικά τους εργαζόμενους προς την αναγκαστική «λύση» της κατ’  ευφημισμόν εθελουσίας εξόδου.

Σας δηλώνουμε ότι αρνούμαστε την συνδρομή των προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό ως απόσχισης κλάδου της μεταβολής που προωθείτε στα παραπάνω τμήματα.

Σας καλούμε να τηρήσετε την κατά το νόμο υποχρέωση σας για πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση και διαβούλευση με τους συλλόγους μας σχετικά με τις εξελίξεις στα ως άνω κρίσιμα τμήματα.

Σας καλούμε να ανακαλέσετε το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο της 22ας  Νοεμβρίου 2022 που έχετε ανακοινώσει και να παρέχετε αναλυτική ενημέρωση στους εργαζόμενους και στα σωματεία μας για τις σχεδιαζόμενες μεταβολές.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε την στάση σας και να εγκαταλείψετε την τακτική της άσκησης ψυχολογικής πίεσης προς τους εργαζόμενους για να αποδεχθούν την αποχώρησή τους από την Τράπεζα.

Σας καλούμε να απέχετε από κάθε μεταβολή στην σύμβαση εργασίας και τις συνθήκες εργασίας υπαλλήλων που οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή τα τέκνα τους έχουν αναπηρία ή σοβαρά προβλήματα υγείας και  υπαλλήλων που ανήκουν σε ιδιαίτερες κατηγορίες ή έχουν προσληφθεί και εργάζονται με ειδικό καθεστώς.

Σας καλούμε, τέλος, να σταματήσετε την αποψίλωση των υπηρεσιών της Τράπεζας και την συρρίκνωση του δικτύου της και να ενεργήσετε με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων και με υπευθυνότητα έναντι του κοινωνικού συνόλου.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα όπου απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς την στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.   

Αθήνα, 18 του Νοέμβρη 2022

Η πληρεξούσια δικηγόρος

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΚΑΙΣΑΡΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΜ Δ.Σ.Α: 19268

ΧΕΫΔΕΝ 12 ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 10434

   ΤΗΛ. 210 2836416  ΦΑΞ 210 3624982

    ΑΦΜ 052988379 – Δ.Ο.Υ Δ’ ΑΘΗΝΩΝ

e-mail : akaisari@otenet.gr

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα