Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Πεντακόσια πενήντα περίπου μέλη του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκδήλωση του Συλλόγου με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Σφακιανάκης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημέρωσε τους παρεβρισκόμενους με παραστατικό και ουσιαστικό τρόπο για θέματα που αφορούν την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε τόσο στη θετική προσφορά του διαδικτύου στην ελληνική οικογένεια – ενώ ανέπτυξε με λεπτομέρειες τους βασικούς κινδύνους – όσο και στους τρόπους προστασίας των χρηστών – ενηλίκων και παιδιών – από αυτούς.

Με το 53,6% των ελληνικών νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (96,2% εξ αυτών να διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση) όπως ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης, η ελληνική οικογένεια φαίνεται να χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο το διαδίκτυο.
Όμως πέρα από την αναμφισβήτητη προσφορά του διαδικτύου στη γνώση, την ενημέρωση ακόμη και τη διευκόλυνση καθημερινών αναγκών μας, το ηλεκτρονικό έγκλημα παραμονεύει.

Η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

  • Διακρίθηκε και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μία από τις καλύτερες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
  • Διακρίθηκε και τιμήθηκε δύο φορές από το FBI  για την προσφορά της στην καταπολέμηση του cyber crime και της παιδικής πορνογραφίας.
  • Διακρίθηκε και τιμήθηκε από τον υπουργό Παιδείας για την πρόληψη μιας αυτοκτονίας μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ.
  • Διακρίθηκε και τιμήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας για τη σημαντική προσφορά της στον τομέα της καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Όσο πιο μικρά θωρακίζονται τα παιδιά, τόσο το καλύτερο. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση του διαδικτύου ακόμη και από την ηλικία των 5 ετών. Χρησιμοποιούμε μαζί το διαδίκτυο, εξηγούμε τους κινδύνους, θέτουμε όρους στη χρήση του ενώ σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε το μέσο για baby sitting.

Δεν ξεχνάμε ότι η δική μας προσωπική επαφή με το παιδί είναι αυτή που θα ελαττώσει τον κίνδυνο. Το παιδί πρέπει να νιώθει ότι σ’ εμάς  μπορεί να εμπιστευτεί τα πάντα, ότι εμείς είμαστε το σημείο αναφοράς του και όχι το διαδίκτυο.

http// www.cyberkid.gov.gr/

Τι είναι – τελικά – το ηλεκτρονικό έγκλημα;

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, στο ηλεκτρονικό έγκλημα περιλαμβάνονται όλες οι αξιόποινες πράξεις που τελούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων. Η πληροφορική τεχνολογία κατέστησε δυνατή τη διάπραξη ενός φάσματος εγκληματικών πράξεων, οι οποίες απαιτούν εξειδίκευση και αυξημένη κατάρτιση. Ανάλογα με τον τρόπο τέλεσης, γίνεται ο διαχωρισμός σε έγκλημα τελούμενο με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών (computer crime) και σε κυβερνοέγκλημα (cyber crime) εάν τελέσθηκε μέσω του διαδικτύου. Έτσι το σύγχρονο έγκλημα μεταλάσσεται συνεχώς από την κλασική του μορφή προς το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα διέπεται από το κοινό Ποινικό Δίκαιο. Μόλις το 2005 τέθηκε σε ισχύ το Π.Δ. 47/2005 όπου εκτός των άλλων θέτει τις προϋποθέσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τη διασφάλισή του. Ο Νόμος 3917/2011 προβλέπει τον τόπο, τρόπο και διάρκεια (12 μήνες) διατήρησης των δεδομένων επικοινωνίας. Ενώ εφαρμόζονται οι Γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου 9 & 12/2009 και 9/2011.

Ο κ. Σφακιανάκης και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν διεξοδικά τους κυριότερους κινδύνους με τους οποίους ο χρήστης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με το διαδίκτυο.

Η παιδική πορνογραφία

Οργιάζουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας. Ο Νο 1 τρόπος δράσης είναι τα chat rooms, ακόμη και sites εντελώς αθώα, όπως για παράδειγμα sites όπου μικρά παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους κούκλες (!)

Οι εμπλεκόμενοι στα κυκλώματα παιδεραστίας προσπαθούν να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών, ενώ στις σεξουαλικές συζητήσεις προχωρούν σιγά σιγά με τρόπο τέτοιο, ώστε το παιδί να τις εκλάβει ως κάτι αποδεκτό και φυσιολογικό!

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ CHAT ROOMS
πρέπει να εξηγηθεί στα παιδιά,
όσο το δυνατόν νωρίτερα

Στην Ελλάδα τιμωρείται η κατοχή αρχείων παιδικής πορνογραφίας. (βάσει του άρθρου 348 Α ΠΚ όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 3625/2007). Πλην όμως, στη χώρα μας, δεν έχει αναφερθεί παραγωγή υλικού.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου
η Δίωξη συνεργάζεται με Interpol, Europol, Εισαγγελικές Αρχές, Μ.Κ.Ο.

Ανατριχιαστικό είναι, όπως ενημέρωσε ο κ. Σφακιανάκης, ότι κατά την περίοδο 2004-2012 υπήρξε εμπλοκή 780 χρηστών ΙΝΤΕΡΝΕΤ – ηλικίας 15 έως 72 ετών – σε υποθέσεις on line διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας!

Το cyberbullying

Το cyberbullying ή ηλεκτρονική διαπόμπευση είναι η διατύπωση απειλών ή ο εκφοβισμός με τη χρήση κινητών ή Η/Υ, με σκοπό τον ψυχολογικό έλεγχο τρίτων. Το φαινόμενο εκδηλώνεται σε Chat rooms και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το φαινόμενο γνωρίζει έξαρση παγκοσμίως, ενώ περιστατικά έχουν σημειωθεί και στη χώρα μας.

Η παιδική πορνογραφία

Υπάρχει εθισμός στο διαδίκτυο; Ο κ. Σφακιανάκης ήταν ξεκάθαρος: ναι, υπάρχει.

Τα πρώτα σημάδια της εξάρτησης από το διαδίκτυο, συνεχίζει, είναι η υπερβολική χρήση, η μονομανία, η παραμέληση υποχρεώσεων, η απομόνωση, η αδιαφορία, οι πονοκέφαλοι και η ξηρότητα των οφθαλμών.

Το πρόβλημα δεν αφορά αποκλειστικά στους νέους. Και οι ενήλικες μπορούν να χάσουν τον έλεγχο.

Αυτοκτονίες

471 ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ
ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ…


Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ερευνά το διαδίκτυο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για τον εντοπισμό ατόμων με ψυχολογικές διαταραχές, σώζοντας καθημερινά ζωές.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Αν και σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους της Ε.Ε. είμαστε από τους τελευταίους στη χρήση του Internet, στη χρήση Facebook, είμαστε από τους πρώτους. Ο Έλληνας χρήστης σπαταλάει περισσότερες από 2,5 ώρες ημερησίως – κατά μέσο όρο – στο Facebook.

Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι χρήστες στη δημοσιοποίηση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα. Πρέπει να έχουν πάντα κατά νου, πως οτιδήποτε δημοσιοποιούν φεύγει από τη σφαίρα του ιδιωτικού και ο οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει κακόβουλα εις βάρος τους.

Δεν ξεχνάμε: κάθε ανάρτηση στο διαδίκτυο
είναι ΔΗΜΟΣΙΑ και παραμένει για πάντα

Άλλες απάτες μέσω διαδικτύου
Phishing, Pharming, Νιγηριανή απάτη – Ισπανικό ΛΟΤΤΟ, Διαδικτυακές παγίδες, Spam mails, Απατηλές αγγελίες, είναι μερικές από τις πιο γνωστές απάτες που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου.

Για να προστατευτούμε:
Προσέχουμε τα mails που λαμβάνουμε που αφορούν κληρονομιές ή συνεργασίες στο εξωτερικό.

Δεν παρέχουμε τα προσωπικά μας δεδομένα, αριθμούς λογαριασμών και pins.

Προσέχουμε ιδιαίτερα τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπου εισάγουμε τα δεδομένα μας, διασφαλίζοντας ότι είναι οι έγκυρες και όχι τα αντίγραφά τους (ανά κατεύθυνση δηλαδή της κίνησης του διαδικτύου από μια ιστοσελίδα σε μια άλλη, πανομοιότυπη, ώστε να ξεγελαστεί ο χρήστης και να καταχωρίσει το όνομα (username) και τον κωδικό (password) στη βάση δεδομένων της πλαστής ιστοσελίδας).

Χρήσιμες διευθύνσεις όπως δόθηκαν από τον κ. Σφακιανάκη

http://www.cyberkid.gov.gr/

  • Χρήσιμες συμβουλές από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

http://www.astynomia.gr

  • Ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο

http://www.safeline.gr

  • Ελληνικός κόμβος ασφαλούς δικτύου

www.saferinternet.gr

  • Ελληνικό φόρουμ για ιούς

http://www.virus.gr/portal/

  • How to keep safe while chating online

http://www.chatdanger.com

  • Οργανισμός προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών

http://www.hamogelo.gr

  • Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο

http://www.sch.gr/

  • Ελληνική εταιρεία μελέτης της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο

http://hasiad.gr/

Τηλ: 11012

e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

πηγή: Alpha Magazine

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα