Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

NYT – Πούλιτζερ: Συγχαρητήρια από Πεντάγωνο για τα ρεπορτάζ με θύματα του αμερικανικού στρατού

Μετά το βραβείο Πούλιτζερ που έλαβε η αμερικανική εφημερίδα New York Times για «διεθνή» θέματα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι, συνεχάρη με τη σειρά του την εφημερίδα για «στενάχωρες» αλλά «απαραίτητες» έρευνές τους για τους άμαχους που σκοτώθηκαν σε πλήγματα του αμερικανικού στρατού σε διεθνές επίπεδο.

Η αμερικανική εφημερίδα έλαβε τη Δευτέρα (9/5) βραβείο Πούλιτζερ, συνοδευόμενο από έπαθλο 15.000 δολαρίων, για σειρά άρθρων της στα τέλη του 2021 με θέμα τον φρικτό απολογισμό του Πενταγώνου σε ό,τι αφορά τον αριθμό των άμαχων που σκοτώθηκαν σε πλήγματα στο Ιράκ, στη Συρία και στο Αφγανιστάν.

Οι Τάιμς ήταν η πρώτη αμερικανική εφημερίδα που χαρακτήρισε λανθασμένο το πλήγμα UAV το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 10 αμάχους, ανάμεσά τους επτά παιδιά, στην Καμπούλ στα τέλη του Αυγούστου, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η χαοτική αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, με πεζοναύτες οχυρωμένους στο αεροδρόμιο με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζαούτης στο CNN Greece: Πλέον χάνονται ζωές με Covid και όχι από Covid (vid)

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 6.311.000 ευρώ

«Η κάλυψη αυτή δεν ήταν ευχάριστη, δεν ήταν εύκολη και δεν ήταν απλό να δώσουμε απάντηση τότε», αναγνώρισε ο κ. Κέρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε πρόοδο να κάνουμε για να αποτρέπουμε τα θύματα μεταξύ των αμάχων», συνέχισε. «Γνωρίζουμε πως έχουμε κάνει λάθη (…). Και γνωρίζουμε ότι δεν ήμασταν πάντα τόσο διαφανείς στο ζήτημα αυτό όσο θα έπρεπε».

«Όμως οι έρευνες» των Τάιμς «ενέτειναν τις ανησυχίες μας και σε ορισμένες περιπτώσεις μας προκάλεσαν και άλλες», πρόσθεσε. «Αυτό μας υποχρέωσε να θέσουμε νέες και δύσκολες ερωτήσεις, μας ανάγκασε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτές τις δύσκολες ερωτήσεις».

«Δεν θα πω ότι η διαδικασία αυτή ήταν ευχάριστη», και «δεν όφειλε να είναι ευχάριστη», πάντως «αυτό κάνει ο ελεύθερος Τύπος στην καλύτερη στιγμή του», «μας κάνει να δίνουμε λόγο, μας κάνει να τα ξανασκεφτόμαστε όλα» και «να αλλάζουμε άποψη και μας βοηθά να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα».

Ο Τζον Κέρμπι άδραξε την ευκαιρία για να καταγγείλει την αδιαφορία, κατ’ αυτόν, της κυβέρνησης της Ρωσίας για τα θύματα μεταξύ των αμάχων που προκαλούν οι βομβαρδισμοί των ενόπλων της δυνάμεων στην Ουκρανία.

Το ζήτημα των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι κάτι «που παίρνουμε πολύ σοβαρά, αντίθετα με τη Ρωσία, αντίθετα με τη βία και την ολοκληρωτική καταστροφή που επιβάλλει στον λαό της Ουκρανίας, χωρίς καμία προφύλαξη, χωρίς να το παραδέχεται», υποστήριξε. Δεν διενεργείται καμία «έρευνα, δεν υπάρχει καμία διαφάνεια», ούτε καν προσπάθεια να αποφεύγονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων» χωρίς να λογαριάζονται τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από (ρώσους) στρατιώτες στο πεδίο», κατέληξε.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα