Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

RBU – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

admin-ajax

RBU Ο αγώνας συνεχίζεται…

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2019

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε για την κοινή επιστολή των 4 συλλόγων εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς ΣΥΓΤΕ – ΣΕΤΑΠ – ΣΕΤΠ – ΣΕΥΤΠΕ η οποία εστάλη στα πολιτικά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου με Θέμα «Επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις από τις επιχειρηματικές αποφάσεις της Τράπεζας Πειραιώς».

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τους πολιτικούς εκπροσώπους των κομμάτων για να τους ενημερώσουμε για τις εξελίξεις στο RBU καθώς και την παρέμβασή τους για την προστασία των δικαιωμάτων μας. Έγκαιρα θα σας ενημερώσουμε για τις απαντήσεις.

_______

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικής Τράπεζας (ΣΥΓΤΕ)

Σύλλογος Εργαζομένων Αγροτικής – Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ)

Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΕΣΕΤΠ)

Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ)

 

ΠΡΟΣ

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ                                                                                                                                                                                                                                 27 – 06- 2019

ΘΕΜΑ : Επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις από τις επιχειρηματικές αποφάσεις της Τράπεζας Πειραιώς

 

Από τις αρχές του έτους έχουν υπάρξει καταιγιστικές εξελίξεις όσον αφορά το μέλλον της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων (PLU/RBU) στην Τράπεζα Πειραιώς. Το όλο ζήτημα προέκυψε από την αρχική ενημέρωση, που πραγματοποιήθηκε προς το προσωπικό της εν λόγω Διεύθυνσης από δύο Γενικούς Διευθυντές, αλλά και από πληθώρα δημοσιευμάτων που περιέγραφαν σενάρια απόσχισης και απώλειας της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου για τους εργαζόμενους.

Κατόπιν αυτού, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας κ. Χρήστο Μεγάλου, και των στελεχών της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ), με το σύνολο των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, στις οποίες ζητούσαμε να μας παρασχεθούν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις, όσον αφορά την προστασία των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας και τη διατήρηση της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων στο RBU με την Τράπεζα Πειραιώς. Όμως από πλευράς Διοίκησης της Τράπεζας ουδέποτε δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις. Αντίθετα, επιλέχθηκαν γενικές και αόριστες τοποθετήσεις του τύπου ότι «αυτήν τη στιγμή εξετάζονται όλα τα σενάρια».

Εδώ και 3 εβδομάδες άρχισαν εκ νέου να αυξάνονται τόσο οι ανακοινώσεις από πλευράς ανώτατων στελεχών της Τράπεζας, όσο και τα δημοσιεύματα, τα οποία περιέγραφαν την συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και τρίτης εταιρείας του εξωτερικού, με συγκεκριμένα μάλιστα στοιχεία για τους όρους της συμφωνίας αλλά και τη μετακίνηση των εργαζομένων σε αυτή. Αυτό δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους και στα σωματεία, τα οποία κινητοποιήθηκαν με προκήρυξη επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τέλος και η ΟΤΟΕ προκήρυξε 24ωρη απεργία για τις 28/05/2019, η οποία είχε πολύ μεγάλη απήχηση και συμμετοχή από πλευράς των εργαζομένων.

Σε συνέχεια όλων αυτών η Τράπεζα Πειραιώς οριστικοποίησε τη συμφωνία μεταξύ της ιδίας και της εταιρείας, Σουηδικών συμφερόντων, Intrum, όπως αυτή ανακοινώθηκε την 03/06/2019 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μεγάλου.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες έγιναν από 5 Σωματεία, που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς, τέθηκε το ακόλουθο πλαίσιο:

Καμία Απόλυση,

Καμία Απόσχιση Προσωπικού

Καμία Μεταφορά Προσωπικού σε οποιοδήποτε Άλλο Εταιρικό Σχήμα,

Καμία Απώλεια της Τραπεζοϋπαλληλικής Ιδιότητας,

Τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων, των Κανονισμών Εργασίας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επί του πλαισίου αυτού έχει ζητηθεί η έγγραφη δέσμευση της Τράπεζας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Παράλληλα, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε το Προεδρείο της με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς όπου η Τράπεζα δεσμεύτηκε προφορικά ότι «δεν θα υπάρξουν απολύσεις, θα διασφαλιστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, η δε όποια συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα θα είναι σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ», συνεδρίασε στις 7/6/2019 και αποφάσισε ότι «θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα παρεμβάσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τράπεζα αλλά και ότι πρέπει η υπόθεση αυτή να ολοκληρωθεί με ένα αναλυτικό πλαίσιο συμφωνίας που θα αφορά τεχνικά αλλά και ουσιαστικά θέματα για τη διασφάλιση όλων των οικονομικών και θεσμικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα συνάντηση με εκπρόσωπο του κόμματος σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε λεπτομερώς για το θέμα, που έχει προκύψει ώστε να προβείτε σε παρεμβάσεις υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι δύναται να θιγούν από την εν λόγω απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς.

Για το Δ.Σ. του ΣΥΓΤΕ

Φ. Πολύζος, Δ. Γεωργούλης, Ε. Τάγαρη, Γ. Ευθυμίου, Β. Δεκούλος, Α. Καρυδάκης, Ε. Χριστοδουλοπούλου

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα